Flux-stiri

Finlanda vrea să mențină granița cu Rusia „pașnică”, afirmă ministrul de externe la reuniunea NATO

  • Finlanda dorește să își mențină pașnică granița cu Rusia, a declarat, sâmbătă, ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, afirmând necesitatea menținerii comunicării cu Kremlinul.
  • Haavisto a mai declarat că l-a sunat, vineri, pe ministrul turc de externe, Mevlut Cavușoglu, pentru a „reduce tensiunile” și că va continua discuțiile cu acesta la reuniunea NATO de sâmbătă.
  • În cursul zilei, turcii au revenit asupra comentariilor lui Tayyip Erdogan, consilierul acestuia declarând că Turcia „nu închide uşa” intrării Suediei şi Finlandei în NATO.

Finlanda dorește să își mențină pașnică granița cu Rusia, a declarat, sâmbătă, ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, afirmând necesitatea menținerii comunicării cu Kremlinul, în condițiile în care națiunea nordică se apropie de aderarea la NATO.

„Avem o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia”, a declarat el reporterilor la Berlin, unde a fost invitat să se alăture unei reuniuni a miniștrilor de externe din NATO. „Granița este pașnică și dorim să menținem această graniță pașnică. Este foarte important să comunicăm cu vecinul nostru”.

Întrebat despre faptul că Turcia se opune aderării Finlandei la NATO, Haavisto a declarat că l-a sunat, vineri, pe ministrul turc de externe, Mevlut Cavușoglu, pentru a „reduce tensiunile” și că va continua discuțiile cu acesta la reuniunea NATO de sâmbătă.

El a recunoscut că orice membru NATO ar putea „bloca procesul”, prin urmare este important să se mențină „contacte bune” cu toată lumea.

Turcia, care s-a prezentat ca un mediator între Rusia și Ucraina, a semnalat un punct de vedere nefavorabil cu privire la o eventuală aderare a Finlandei și Suediei la NATO, președintele Recep Tayyip Erdogan acuzând, anterior, aceste națiuni că găzduiesc „organizații teroriste” kurde.

Cu toate acestea, Haavisto a declarat sâmbătă că este „încrezător că, în cele din urmă, vom găsi o soluție, iar Finlanda și Suedia vor deveni membre ale NATO”.

Turcii revin asupra comentariilor: Turcia „nu închide uşa” intrării Suediei şi Finlandei în NATO

În cursul zilei, Ibrahim Kalin , consilierul lui Tayyip Erdogan, a spus că ţara sa nu se opune aderării Finlandei şi Suediei la NATO.

El a declarat că acestea ridică problema „ca o chestiune de securitate naţională” pentru Turcia, din cauza prezenţei „multor organizaţii teroriste” în ţările nordice.

Vorbind pentru Reuters, Kalin a indicat Stockholm ca fiind o zonă cu probleme deosebite.

Suedia şi Finlanda participă sâmbătă la Berlin la o reuniune informală a miniştrilor de externe din cadrul NATO.

Deşi nu sunt membre ale alianţei, se aşteaptă ca Suedia şi Finlanda să solicite statutul de membru ca răspuns la invazia Ucrainei şi, prin urmare, au fost invitate să participe la reuniune.

Aderarea ar pune capăt unor decenii de neutralitate ale Suediei şi Finlandei, care datează din timpul Războiului Rece.

The post Finlanda vrea să mențină granița cu Rusia „pașnică”, afirmă ministrul de externe la reuniunea NATO appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code