Flux-stiri

Fondul suveran de pensii al Norvegiei, cel mai mare la nivel mondial, va renunţa la activele sale ruseşti

  • Fondul suveran de pensii al Norvegiei, cel mai mare la nivel mondial, va renunţa la activele sale ruseşti.
  • Fondul norvegian are active în administrare de 1.300 de miliarde de dolari.
  • Activele rusești ale fondului constau în acțiuni la 47 de companii.

Fondul suveran de pensii al Norvegiei, cel mai mare la nivel mondial şi cu active în administrare de 1.300 de miliarde de dolari dintre care o parte şi la Bursa de la Bucureşti, va renunţa la activele sale ruseşti în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat duminică premierul norvegian.

Activele ruseşti ale fondului, constând în acţiuni la aproximativ 47 de companii, precum şi în obligaţiuni guvernamentale, valorau 25 de miliarde de coroane norvegiene (2,83 miliarde de dolari) la sfârşitul anului 2021, în scădere de la 30 de miliarde de coroane cu un an înainte, au precizat autorităţile, potrivit CNN.

„Am decis să îngheţăm investiţiile fondului şi am început un proces de vânzare (din Rusia)„, a declarat premierul Jonas Gahr Stoere într-o conferinţă de presă.

La sfârşitul anului 2020, ultima dată când fondul a oferit o defalcare a activelor sale din Rusia, acesta deţinea obligaţiuni guvernamentale în valoare de 6,7 miliarde de coroane şi acţiuni în valoare de 23,3 miliarde de coroane, potrivit Norges Bank Investment Management.

Cea mai valoroasă participaţie la o firmă individuală la sfârşitul anului 2020 a fost la Sberbank, unde fondul deţinea 0,83%, în valoare de 6 miliarde de coroane la acel moment, ceea ce a făcut ca fondul să fie al patrulea cel mai mare acţionar, potrivit datelor Refinitiv Eikon.

A doua şi a treia cea mai mare participaţie la sfârşitul anului 2020 erau la companiile din energie Gazprom şi Lukoil. Bursa din Rusia s-a prăbuşit săptămâna trecută în urma invaziei din Ucraina.

The post Fondul suveran de pensii al Norvegiei, cel mai mare la nivel mondial, va renunţa la activele sale ruseşti appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code