Flux-stiri

Franța acuză „minciunile” din afacerea AUKUS: O criză gravă are loc între aliați

Jean Yves Le Drian. Foto: HeptaJean Yves Le Drian. Foto: Hepta

Ministrul francez Jean-Yves Le Drian a acuzat Australia și SUA de „duplicitate, o încălcare majoră a încrederii și dispreț”, după ce pactul, cunoscut sub numele de AUKUS, a oprit un acord de zeci de miliarde de dolari pe care Franța îl semnase cu Australia, relatează BBC.

În replică, premierul australian Scott Morrison a declarat că a acționat în interesul național al țării.

El a insistat că guvernul francez „ar fi avut toate motivele să știe că aveam îngrijorări profunde și grave” că acordul de 37 de miliarde de dolari semnat în 2016 – pentru ca Franța să construiască 12 submarine convenționale – „nu avea să răspundă intereselor noastre strategice”.

„Bineînțeles că este o chestiune de mare dezamăgire pentru guvernul francez, așa că le înțeleg dezamăgirea. Dar, în același timp, Australia, ca orice națiune suverană, trebuie să ia întotdeauna decizii care sunt în interesul nostru suveran de apărare națională”, a adăugat premierul australian.

În cadrul acordului AUKUS – care include și Marea Britanie – Australia va primi tehnologia necesară pentru a construi submarine cu propulsie nucleară, ca o modalitate de a contracara influența Chinei în zona disputată a Mării Chinei de Sud.

Franța a fost informată cu doar câteva ore înainte ca anunțul public să fie făcut la începutul acestei săptămâni.

Într-un interviu acordat sâmbătă, Jean-Yves Le Drian a declarat că între aliați este în curs o „criză gravă”.

„Faptul că, pentru prima dată în istoria relațiilor dintre Statele Unite și Franța, ne rechemăm ambasadorul pentru consultări este un act politic grav, care arată amploarea crizei care există acum între țările noastre”, a declarat el pentru France 2.

Le Drian a precizat că ambasadorii au fost rechemați pentru a „reevalua situația”, dar că Franța nu a văzut „nicio necesitate” de a-și rechema ambasadorul în Marea Britanie, în timp ce a acuzat această țară de „oportunism constant”. „Marea Britanie în toată această chestiune este un pic ca a treia roată”, a spus el.

Noul ministru britanic de externe, Liz Truss, recent numit, a apărat acordul într-un articol pentru The Sunday Telegraph, afirmând că acesta arată disponibilitatea Marii Britanii de a fi „cu capul tare” în apărarea intereselor sale.

Australia va deveni a șaptea țară cu submarine nucleare

Pactul AUKUS prevede că Australia va deveni doar a șaptea națiune din lume care va opera submarine cu propulsie nucleară. De asemenea, aliații vor împărtăși capacități cibernetice, inteligență artificială și alte tehnologii submarine.

Sâmbătă, la plecarea de la Canberra, ambasadorul francez Jean-Pierre Thebault a calificat drept „o greșeală uriașă” decizia Australiei de a renunța unilateral la acord.

Între timp, China a acuzat cele trei puteri implicate în pactul de securitate că au o „mentalitate de Război Rece”.

Un oficial de la Casa Albă a declarat că administrația Biden va discuta cu Franța în zilele următoare pentru a rezolva neînțelegerile.

Ce țări au submarine nucleare

  • SUA – 68 de submarine nucleare
  • Rusia – 29
  • China – 12
  • Marea Britanie – 11
  • Franța – 8
  • India – 1

The post Franța acuză „minciunile” din afacerea AUKUS: O criză gravă are loc între aliați appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code