Flux-stiri

Iohannis a vorbit la telefon cu Maia Sandu despre situaţia din Ucraina şi aderarea Moldovei la UE

  • Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri o convorbire telefonică cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, anunţă Administraţia Prezidenţială.
  • Conform sursei citate, au fost abordate şi evoluţiile recente înregistrate în regiunea separatistă Transnistria.
  • ,,Cei doi şefi de stat au condamnat, totodată, orice provocări şi tentative de a atrage Republica Moldova în acţiuni care pot pune în pericol pacea şi securitatea Republicii Moldova„, se arată în comunicatul de presă.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, o convorbire telefonică cu Maia Sandu. Cei doi şefi de stat au discutat despre evoluţiile din Ucraina, consecinţele războiului asupra Republicii Moldova şi sprijinul României pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Cu acest prilej, cei doi preşedinţi au discutat şi analizat evoluţiile actuale privind situaţia de securitate din regiune şi implicaţiile multidimensionale ale conflictului din Ucraina asupra Republicii Moldova şi la nivel regional. Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat solidaritatea deplină a ţării noastre cu Republica Moldova, analizând împreună cu omologul său noi opţiuni concrete de sprijin pe care România îl poate oferi, în continuare, în această criză, pe toate palierele. În acest context, Preşedintele României a informat cu privire la faptul că a semnat în cursul zilei de ieri Decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Chişinău, la 11 februarie 2022. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a dat asigurări că sprijinul financiar direct în valoare de 10 milioane de euro către Republica Moldova, anunţat de România cu ocazia Conferinţei privind Platforma de sprijin pentru Republica Moldova, organizată la 5 aprilie 2022 la Berlin şi co-prezidată de România, Germania şi Franţa, va fi operaţionalizat în perioada imediat următoare”, potrivit comunicatului de presă.

Conform sursei citate, au fost abordate şi evoluţiile recente înregistrate în regiunea separatistă Transnistria, preşedintele României reiterând poziţia ţării noastre privind susţinerea deplină pentru apelul la calm şi responsabilitate al preşedintelui Maia Sandu.

Cei doi şefi de stat au condamnat, totodată, orice provocări şi tentative de a atrage Republica Moldova în acţiuni care pot pune în pericol pacea şi securitatea Republicii Moldova. Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat şi cu acest prilej sprijinul ferm al României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi angajamentul ţării noastre de a sprijini în mod activ şi concret acest proces, inclusiv prin asistenţa acordată în această perioadă pentru completarea părţii a doua a chestionarului transmis Republicii Moldova de către Comisia Europeană în vederea fundamentării Opiniei pentru acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE. La rândul său, preşedintele Maia Sandu a exprimat apreciere şi mulţumiri pentru măsurile de sprijin oferite de România, în special în acest context dificil”, se menţionează în finalul comunicatului.

The post Iohannis a vorbit la telefon cu Maia Sandu despre situaţia din Ucraina şi aderarea Moldovei la UE appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 9 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code