Flux-stiri

Iohannis crede într-un guvern stabil. Cîțu a fost ajutat de PSD pentru a trece peste moțiune, oare se vor alia liberalii cu social-democrații. Care vor fi opțiunile posibile

iohannis-congresiohannis-congres

  • Iohannis crede că va exista o guvernare stabilă, însă scenariile actuale nu promit acest lucru.
  • Președintele va trebui să mizeze pe trei opțiuni concrete spre a putea să-și mențină partidul la putere.
  • PSD a fost aliatul din umbră al guvernului Cîțu, iar asta ar putea afecta relația premierului cu președintele care îl poate sacrifica, în tocmai pentru a menține partidul la masa deciziilor de la Palatul Victoria.

Președintele Klaus Iohannis a mizează pe un guvern stabil. Liberalii nu mai sunt interesați de numele premierului. Nu s-a rezolvat criza politică din Congres și nu sunt multe variante puse la dispoziția președintelui, scrie RFE/RL.

De altfel, Florin Cîțu a fost sprijinit de PSD pentru a rămâne la guvernare chiar până în ziua Congresului. În lipsa unei acțiuni directe a echipei lui Marcel Ciolacu, prim-ministrul ar fi putut să-și fi pierdut postul până la 25 septembrie. La CCR, propunerea de moțiune de cenzură înaintată de USR PLUS și AUR a fost tergiversată, iar PSD a contribuit ca moțiunea să progreseze pentru a nu se ajunge la votul în plen.

Opțiunea guvernului minoritar

Planul PNL evocă o guvernare minoritară pentru a-și masca imaginea mai dură: Un guvern PNL care este sprijinit de PSD în cadrul Parlamentului. Este varianta vehiculată în cadrul partidului, în cazul în care Florin Cîțu va rămâne în continuare la cârma Executivului.

Credibilitatea social-democraților va fi pusă la încercare în Parlament, în momentul trimiterii miniștrilor pentru validare și la moțiunea de cenzură de către premier.

Din momentul în care PSD va acorda propriile voturi pentru echipa de la guvernare, își va formaliza existența unei alianțe vădite cu PNL-ul dirijat acum de Florin Cîțu și ”monitorizat” de Klaus Iohannis. Deja a început să fie lansat de mai mulți lideri ai echipei câștigătoare un mesaj de guvern aflat în minoritate.

Opțiunea de-al sacrifica pe Cîțu pentru Coaliție

Șeful statului ia în calcul și varianta de a readuce USR PLUS la guvernare prin sacrificarea premierului Cîțu – actualul lider PNL – ce ar putea să pice la moțiunea de cenzură. Duminică, pe scena Congresului, Lucian Bode, în calitate de vicepreședinte PNL, a intervenit pe fondul intenției sale de a reface Coaliția.

În schimb, liderii USR PLUS au intervenit la unison în legătură cu păstrarea hotărârii de a renunța la sprijinul politic pentru premierul Cîțu. Între păstrarea guvernului și Florin Cîțu, în cazul în care nu se va ajunge la o învoială cu PSD, primul care are șansa de a fi jertfit este însuși prim-ministrul Cîțu.

Opțiunea de a vâna aliați

Cea din urmă și cea mai complicată opțiune pentru Iohannis și PNL este de a atrage parlamentari unul câte unul. Actuala alianță majoritară nu are cele 80 de voturi pe care le reprezintă USR PLUS.

Opțiunea necesită ca 80 de parlamentari să migreze de la partidele curente spre a sprijini guvernarea. Dacă va fi susținere pentru guvern, aceasta se va baza pe acorduri și pe negocieri încheiate în avans.

The post Iohannis crede într-un guvern stabil. Cîțu a fost ajutat de PSD pentru a trece peste moțiune, oare se vor alia liberalii cu social-democrații. Care vor fi opțiunile posibile appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code