Flux-stiri

Legea care pedepsește incitarea la violenţă sau discriminare inclusiv din cauza „opiniei ori apartenenţei politice” a fost promulgată de Klaus Iohannis

  • Legea prevede închisoare sau amendă pentru cine nu o respectă.
  • În forma dinainte de modificare, legea prevedea doar că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
  • Deputatul USR, Stelian Ion, fost ministru al justiţiei, a anunţat că USR va ataca proiectul la CCR, pentru că s-a adăugat şi criteriul „apartenenţei politice” între categoriile vizate, dar judecătorii au stabilit că legea este constituţională.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 3 iunie, Legea pentru modificarea Codului penal referitoare la incitarea publicului la violenţă, ură sau discriminare pe criterii de rasă, etnie, dar şi de „opinie ori apartenenţă politică” sau origine socială.

Legea prevede închisoare sau amendă pentru cine nu o respectă. Proiectul a fost atacat de USR la CCR, dar judecătorii au stabilit că legea este constituţională.

Legea promulgată de șeful statului spune că incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

În forma dinainte de modificare, legea prevedea doar că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Laura Vicol, a spus că proiectul de lege doar a transpus în legislaţia românească un articol dintr-o decizie europeană privind combaterea rasismului şi xenofobiei.

După adoptarea proiectului de către Camera Deputaților, deputatul USR, Stelian Ion, fost ministru al justiţiei, a anunţat că USR va ataca proiectul la CCR, pentru că s-a adăugat şi criteriul „apartenenţei politice” între categoriile vizate.

El a explicat că se limitează libertatea de expresie, dar Curtea Constituţională a decis, în luna aprilie, că legea este constituţională.

The post Legea care pedepsește incitarea la violenţă sau discriminare inclusiv din cauza „opiniei ori apartenenţei politice” a fost promulgată de Klaus Iohannis appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code