Flux-stiri

LIVE UPDATE. Ziua 98 de război. Până la 1 iulie, Vladimir Putin vrea ca armata lui să cucerească Donbasul

ORA 06:00

De la începutul războiului, peste 7 milioane de copii ucraineni au devenit adulți. ,,Ne luptăm pentru a le reda copilăria! Luptăm pentru viitorul copiilor noștri!” 1 iunie – Ziua copilului


Ucraina nu are intenția de a ataca Rusia cu MRL americane, spune Zelenski

Președintele a precizat că solicitările constante de arme cu rază lungă de acțiune vizează pur și simplu apărarea teritoriului ucrainean, nu atacarea Rusiei ,,pe teritoriul lor, așa cum au făcut cu Ucraina„.


În Ucraina, 4.113 civili au fost uciși – 4.916 au fost răniți. Cele mai multe victime în regiunile Donețk și Luhansk – 2.337 de morți și 2.808 răniți.


Durerea, speranța, curajul și întoarcerea acasă – în ilustrații realizate ucrainenii care descriu realitățile noastre la același nivel cu cronicile jurnaliștilor.

ORA 05:00

Sunt aproximativ 500 de ocupanți la centrala nucleară de la Energodar

,,Întregul personal respectă comenzile noastre, iar unitățile energetice continuă să genereze electricitate pentru sistemul energetic ucrainean. Există fapte de intimidare a personalului, există fapte de răpire a oamenilor„, a spus Kotin.

Ocupanții folosesc centrala nucleară din Zaporizhzhia ca bază militară pentru că ,,are un bun sistem de supraveghere, garduri, camere speciale pentru ca personalul să se ascundă, facilități mari de recreere” transmite Șeful NNEGC Energoatom Petro Kotin.


OPEC ar putea suspenda participarea Rusiei la acordul global de producție de petrol.

Eliberarea Rusiei de obiectivele sale de producție de petrol ar putea deschide calea pentru Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și alți producători din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) să pompeze volume semnificativ mai mari.

Publicația notează că SUA și țările europene au cerut mai mult petrol pentru a scădea prețul combustibililor

Rusia a fost considerată anterior unul dintre primii trei producători de petrol din lume, dar acum se așteaptă ca producția sa să scadă cu aproximativ 8% în acest an.

ORA 04:00

Ucraina va primi BMP-1 sovietice, care au ajuns la Atena în 1994. În schimb, grecii vor primi vehicule blindate de luptă Marder de fabricație germană. Ministerul grec al Apărării promite să rezolve toate detaliile ,,cât mai curând posibil„.


SUA nu va căuta să obțină un teritoriu din partea Ucrainei, spune Biden

În același timp, Washingtonul nu dorește un război între NATO și Rusia și nu vrea să îl prelungească doar pentru a o ,,răni„.

,,Deși nu sunt de acord cu domnul Putin și consider că acțiunile sale sunt scandaloase, SUA nu vor încerca să îl răstoarne„, a declarat Biden.

ORA 03:00

SUA va oferi Ucrainei sisteme de rachete mai avansate, transmite Joe Biden.

Cu ajutorul acestora, armata ucraineană va putea ,,lovi cu mai multă precizie țintele cheie de pe câmpul de luptă„. În plus, Washingtonul va continua să aprovizioneze Ucraina cu armament modern, inclusiv: rachete antitanc Javelin; rachete antiaeriene Stinger; artilerie de mare putere și sisteme de rachete de mare precizie; radare; vehicule aeriene fără pilot; elicoptere Mi-17; muniție.


Țările OPEC discută încetarea participării Rusiei la acordul de producție de petrol, scrie The Wall Street Journal.

În plus, ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni, UE intenționează să impună o interdicție privind asigurarea petrolierilor care transportă petrol rusesc, potrivit publicației.

ORA 02:00

SUA va prezenta la 1 iunie cel de-al 11-lea pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Pachetul va include: sisteme de rachete HIMARS, radare de contra-baterie și anti-defensivă, lansatoare de rachete Javelin, elicoptere și vehicule. Pachetul de asistență militară este evaluat la 700 de milioane de dolari.


Forțele rusești se concentrează pe ofensiva orașului Slaviansk

Principalele constatări:

-Forțele rusești se concentrează tot mai mult în ofensiva de la Slaviansk dinspre sud-est de Izyum și vest de Liman.

-Forțele rusești avansează în Severodonetsk și în jurul acestuia.

-Armata rusă speră să avanseze spre Lysychansk de la Toshkivka pentru a evita luptele peste râul Seversky Donets.

-Gruparea rusă din regiunea Kherson resimte presiunea contraofensivei ucrainene din nord-vestul regiunii Kherson, în timp ce armata se concentrează pe cucerirea Severodonetskului.

ORA 01:00

Norvegia va accepta 550 de militari ucraineni răniți pentru tratament, a declarat

Șeful Ministerului Justiției și Situațiilor de Urgență din Norvegia, Emilie Enger Mehl.

Ea a precizat că țara este unul dintre cei mai mari participanți la programul de evacuare medicală a civililor răniți de invazia rusă în Ucraina și că acum primește și militari răniți.


CE va impune sancțiuni împotriva a 80 de oligarhi ruși – Macron

,,Am decis asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni, care este extrem de important, deoarece permite impunerea de sancțiuni pentru 80 de oligarhi pe trei canale de televiziune, deconectarea principalei bănci rusești Sberbank de la SWIFT și restricții asupra petrolului” .


Casa Albă pune la îndoială legalitatea confiscării activelor rusești înghețate în favoarea Ucrainei

Confiscarea activelor rusești înghețate și direcționarea fondurilor pentru reconstrucția infrastructurii. Ucrainei după război ar putea fi ilegală. Reputarea investițiilor în SUA ar putea fi, de asemenea, subminată, scrie The New York Times.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Federația Rusă a lansat în cursul nopții un atac cu rachete Iskander asupra orașului Sloviansk, din regiunea Donețk. Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte șase au fost rănite, a declarat șeful apărării teritoriale din Donețk. O școală și mai multe clădiri au fost avariate.

Până la 1 iulie, Vladimir Putin vrea ca armata lui să cucerească Donbasul. Dar forțele armate ucrainene
luptă cu orce preț să își apere țara.

Rachetele lui Putin nu iartă nici Harkovul. O femeie a fost ucisă și alte patru persoane au fost rănite, în ultimele bombardamente. Civilii răniți au fost îngrijiți de serviciul ucrainean de grăniceri.

Un grup de jurnaliști ucraineni și străini, care însoțeau o unitate a forțelor armate ucrainene a fost bombardată pe linia frontului. Cel puțin un soldat ucrainean și un jurnalist au fost răniți.

O navă comercială încărcată cu fier a părăsit portul ucrainean Mariupol și se îndreaptă spre Rusia. Este prima navă comercială care iese din portul Mariupol după cucerirea acestui oraş de către forţele ruseşti.

Jurnalistul Polonez Piotr Chaban a surprins un grup de belaruși îmbrăcați în uniformă militară care băteau cu brutalitate refugiații ucraineni aflați la granița cu Polonia.

De la începutul războiului, din Ucraina au fugit peste 6 milioane de ucraineni, iar majoritatea dintre ei au fost primiți de către Polonia. Pentru a-și arăta recunoștința, 20.000 de ucraineni s-au adunat la un concert și au cântat pentru prietenii polonezi.

The post LIVE UPDATE. Ziua 98 de război. Până la 1 iulie, Vladimir Putin vrea ca armata lui să cucerească Donbasul appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code