Flux-stiri

Ministrul de Externe al Franței: Restabilirea încrederii cu SUA va necesita timp

  • Restabilirea încrederii în relația dintre Franța și Statele Unite va necesita „timp”, a declarat joi seară ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian.
  • Contextul crizei generate de parteneriatul de securitate dintre Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS) este subiectul de discuție care a acaparat lumea diplomatică.
  • Biden, i-a oferit asigurări lui Macron, privind menținerea angajamentelor Statelor Unite față de Franța și alte țări europene.

Restabilirea încrederii va necesita „timp şi acțiuni”, a afirmat Jean-Yves Le Drian, citat de agenția de presă Reuters.

Jean-Yves Le Drian s-a întâlnit joi cu secretarul de Stat american, Antony Blinken. „Am vorbit despre termenii şi principalele probleme” care trebuie abordate în cursul consultărilor la nivel înalt dintre Franța şi SUA, a precizat ministrul francez de Externe.

Departamentul de Stat de la Washington a anunțat că Antony Blinken şi Jean-Yves Le Drian au vorbit inclusiv despre colaborarea SUA-Uniunea Europeană în zona Indo-Pacifică.

Biden încearcă să-l calmeze pe Macron

Președintele american, Joseph Biden, i-a oferit asigurări, miercuri, omologului său din Franța, Emmanuel Macron, privind menținerea angajamentelor Statelor Unite față de aliații europeni, iar cei doi lideri au convenit să se întâlnească la sfârșitul lunii octombrie.

„Președintele Biden reafirmă importanța strategică a implicării franceze şi europene în regiunea Indo-Pacifică, inclusiv în cadrul recent-publicatei strategii a Uniunii Europene pentru zona Indo-Pacifică. De asemenea, Statele Unite recunosc importanța unei apărări europene mai puternice şi cu mai multe capabilități, care să contribuie în mod pozitiv la securitatea transatlantică şi mondială şi care să fie complementară Alianței Nord-Atlantice”, a transmis Casa Albă.

Care este motivul noii rivalități dintre cele două state?

Franța a denunțat lipsa dialogului politic în cadrul NATO, în contextul crizei generate de Parteneriatul AUKUS. Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au semnat un parteneriat de securitate (AUKUS) în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricație americană.

SUA, Marea Britanie şi Australia au semnalat că nu este vorba de staționarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleară pentru submarine militare. Franța este profund nemulțumită că, în contextul noului acord, Australia va renunța la un contract pentru achiziționarea de submarine militare franceze.

Uniunea Europeană a semnalat, în contextul recentelor dispute cu SUA, că va accelera eforturile pentru consolidarea autonomiei strategice.

The post Ministrul de Externe al Franței: Restabilirea încrederii cu SUA va necesita timp appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code