Flux-stiri

Mormintele a zeci de regi din vremea regelui Arthur, descoperite în Marea Britanie

  • Mormintele a câtorva zeci de ceea ce ar fi putut fi primii regi, regine, prinți și prințese britanici din epoca miticului rege Arthur au fost descoperite în urma unui nou studiu.
  • Acesta sugerează că mormintele regale britanice care datează din secolele V-VII d.Hr. au fost trecute cu vederea până acum, probabil pentru că nu erau elaborate și nu conțineau bunuri funerare valoroase.
  • Cercetarea reconsideră dovezile arheologice dintr-o perioadă puțin înțeleasă a istoriei britanice, între sfârșitul dominației romane și sfârșitul regatelor anglo-saxone – o perioadă descrisă în mod tradițional de legendele regelui Arthur.

Mormintele a câtorva zeci de ceea ce ar fi putut fi primii regi, regine, prinți și prințese britanici din epoca miticului rege Arthur au fost descoperite în urma unui nou studiu.

Acesta sugerează că mormintele regale britanice care datează din secolele V-VII d.Hr. au fost trecute cu vederea până acum, probabil pentru că nu erau elaborate și nu conțineau bunuri funerare valoroase.

Cercetarea reconsideră dovezile arheologice dintr-o perioadă puțin înțeleasă a istoriei britanice, între sfârșitul dominației romane și sfârșitul regatelor anglo-saxone – o perioadă descrisă în mod tradițional de legendele regelui Arthur.

Noul studiu realizat de Ken Dark, profesor emerit de arheologie și istorie la Universitatea Reading din Regatul Unit, identifică ceea ce ar putea fi până la 65 de morminte ale regilor britanici post-romani și ale familiilor lor în aproximativ 20 de situri funerare din vestul Angliei și Țara Galilor, inclusiv în comitatele englezești moderne Somerset și Cornwall.

Britanicii au continuat să domnească în ceea ce sunt astăzi vestul Angliei, Țara Galilor și părți din Scoția în secolele de după sfârșitul dominației romane în Marea Britanie la începutul secolului al V-lea, în timp ce anglo-saxonii invadatori s-au stabilit în est.

Dar, în timp ce conducătorii anglo-saxoni din acea vreme primeau înmormântări elaborate, cu daruri funerare valoroase și ornamentate, britanicii creștini este posibil să fi considerat această practică păgână, a declarat Dark.

Istoricii spun că regele Arthur nu ar fi existat, de fapt

În schimb, se pare că britanicii și-au îngropat regalitatea fără bunuri funerare în morminte simple, fără inscripții în piatră, alături de mormintele chisienilor de rând – deși multe dintre mormintele regale erau închise de un șanț dreptunghiular și probabil înconjurate de un gard care a putrezit între timp, a spus el.

Dark, care se află acum la Universitatea din Navarra, Spania, este autorul studiului publicat luna aceasta în Journal of the Royal Society of Antiquaries of Ireland.

„Mormintele regale sunt foarte standardizate”, a declarat el pentru Live Science. „Ele au unele variații, la fel ca și mormintele obișnuite – unele sunt mai mari, altele mai mici, unele au doar un singur mormânt în centru, în timp ce altele au două sau trei”.

Legendele regelui Arthur, despre care se presupune că era britanic și creștin, sunt plasate în această perioadă, deși majoritatea istoricilor cred că Arthur nu a existat de fapt. (Cu toate acestea, Dark sugerează că o persoană reală sau un erou fictiv cu acest nume a fost celebru încă din secolul al VI-lea, întrucât studiile anterioare ale lui Dark au sugerat că a existat o creștere bruscă a utilizării numelui „Arthur” în rândul familiilor regale britanice și irlandeze din acea perioadă).

Dark și-a început investigația pentru a aborda un mister arheologic de lungă durată: deși se știe că mulți regi britanici au trăit în această perioadă, aproape niciunul dintre mormintele lor nu a fost găsit vreodată.

Mormintele regale

Pentru a ajunge la elucidarea misterului, Dark a trecut în revistă lucrările arheologice efectuate anterior la mii de situri funerare din această perioadă în vestul Marii Britanii și al Irlandei.

Studiul său sugerează că mormintele regale britanice au fost plasate în cadrul cimitirelor creștine timpurii; și, deși erau marcate ca fiind ale unor persoane cu statut înalt, ele par foarte umile în comparație cu mormintele păgâne ornamentate și niciuna nu are pietre cu inscripții care să precizeze cine a fost îngropat acolo.

Închiderile exterioare variază ca mărime, iar unele conțin până la patru morminte, dar de obicei au un diametru de 4-9 metri și o lungime de până la 9 metri.

Avem o grămadă de morminte care sunt toate la fel, iar o infimă parte din aceste morminte sunt marcate ca fiind de un statut mai înalt decât celelalte”, a spus Dark. „Când nu există alți candidați posibili, mi se pare un argument destul de bun pentru ca acestea să fie înmormântările regale «pierdute».”

De unde vine tradiția mormintelor închise

La un sit din Tintagel, o peninsulă fortificată de pe coasta Cornwall, care a fost asociată de mult timp cu regalitatea britanică post-romană și cu legendele despre Regele Arthur, ceea ce se consideră a fi cinci morminte regale britanice dintr-un cimitir creștin timpuriu ia o altă turnură rezultând o nouă teorie. Fiecare a fost acoperit de o movilă de pământ, posibil pentru că mormintele regale irlandeze sunt, de asemenea, acoperite cu movile numite „ferta”, a spus el. (Britanicii post-romani aveau legături puternice cu Irlanda celtică; vechii irlandezi și britanici erau amândoi de origine celtică și aveau limbi similare).

Dar modelul de a plasa mormintele regale în centrul unei incinte – de obicei dreptunghiulare, dar uneori circulare – pare a fi un stil de înmormântare dezvoltat de creștinii din Marea Britanie romană târzie, a spus el.

Tradiția mormintelor închise provine direct din practicile de înmormântare romane târzii”, a spus el. „Și acesta este un motiv întemeiat pentru care le avem în Marea Britanie, dar nu și în Irlanda – pentru că Marea Britanie făcea parte din Imperiul Roman, iar Irlanda nu”, a spus el.

Deși studiile anterioare au observat că mormintele închise au fost considerate ca fiind destinate persoanelor cu un statut social ridicat, mai degrabă decât celor regale; iar arheologii se așteptau ca înmormântările regale să fie acoperite de movile de pământ sau marcate cu inscripții pe piatră, a spus el. „Dar eu sugerez că această practică de înmormântare era în mod specific regală”.

Publicat inițial pe Live Science.

The post Mormintele a zeci de regi din vremea regelui Arthur, descoperite în Marea Britanie appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code