Flux-stiri

Nava „Endurance”, descoperită sub apele înghețate ale Antarcticii, după un secol de la naufragiu

  • După un secol de la naufragiu, nava „Endurance” a fost descoperită sub apele înghețate.
  • Încercările anterioare de localizare a acesteia nu au avut rezultatele dorite.
  • Nava a fost găsită într-o altă locație decât cea raportată inițial.

Nava „Enduracne” s-a scufundat în noiembrie 1915, în timpul încercării eşuate a lui Shackleton de a face prima traversare terestră a Antarcticii.

Încercările anterioare de a localiza nava din lemn, lungă de 45 de metri, a cărei locaţie a fost înregistrată de căpitanul Frank Worsley, au eşuat din cauza condiţiilor ostile ale Mării Weddell, acoperită de gheaţa sub care se află.

Cu toate acestea, misiunea Endurance22, organizată de Falklands Maritime Heritage Trust şi care a folosit vehicule subacvatice avansate numite Sabertooths, dotate cu camere şi scanere de înaltă definiţie, a localizat rămăşiţele navei. Imaginile filmate au arătat nava într-o stare remarcabil de bună, cu numele clar vizibil la pupă.

Suntem copleşiţi de norocul nostru...”, a declarat Mensun Bound, directorul de explorare al expediţiei. „Nava este, de departe, cea mai frumoasă epavă din lemn pe care am văzut-o vreodată. Este în poziţie verticală, intactă şi într-o stare perfectă de conservare„.

Cine a găsit nava „Endurance

Expediţia, condusă de exploratorul polar britanic John Shears, care operează de pe spărgătorul de gheaţă sud-african Agulhas II şi care cercetează, de asemenea, impactul schimbărilor climatice, a găsit „Endurance” la şase km de poziţia înregistrată de Worsley.

În ciuda faptului că a rămas blocat pe gheaţă, echipajul de 28 de oameni de pe „Endurance” a reuşit să se întoarcă acasă în viaţă, iar povestea lor este considerată una dintre cele mai mari poveşti de supravieţuire din istoria omenirii. Ei au traversat marea de gheaţă, hrănindu-se cu foci şi cu pinguini, înainte de a pleca în trei bărci de salvare şi de a ajunge pe insula nelocuită Elephant Island.

De acolo, Shackleton şi câţiva membri ai echipajului au vâslit aproximativ 1.300 km pe barca de salvare James Caird până în Georgia de Sud, unde au cerut ajutor. Shackleton a reuşit să se întoarcă pentru a prelua restul echipajului de pe Insula Elefantului, la doi ani după ce expediţia sa a plecat din Londra cu nava.

The post Nava „Endurance”, descoperită sub apele înghețate ale Antarcticii, după un secol de la naufragiu appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code