Flux-stiri

Neagu (BNR): „Băncile vor trebui să înceapă să-și acumuleze rezerve” 

  • Florian Neagu, BNR, a explicat care este concluzia la care a ajuns Banca Naţională după avertismentul trimis de Comitetul European pentru Riscul Sistemic privind venerabilitățile din sistemul financiar la nivelul UE.
  • Mesajul principal este că autorităţile competente sunt încurajate să folosească şi instrumente microprudenţiale şi macroprudenţiale pentru a pregăti sistemul financiar.” , a explicat Florian Neagu.
  • El a mai adăugat că acum este momentul pentru a se construi rezervele, iar această fereastră de oportunitate, în care aproape toţi indicatorii sunt pe verde, nu trebuie ratată.

Concluzia la care BNR a ajuns după avertismentul trimis de Comitetul European pentru Riscul Sistemic privind vulnerabilităţile din sistemul financiar la nivelul UE este că băncile trebuie să îşi construiască rezervele, a spus Florian Neagu, director adjunct în Direcţia Stabilitate Financiară a BNR.

Avem la nivel european o creştere a riscurilor, iar pentru prima oară Comitetul European pentru Riscul Sistemic a emis o avertizare privind vulnerabilităţile din sistemul financiar al UE.

Mesajul principal este că autorităţile competente sunt încurajate să folosească şi instrumente microprudenţiale şi macroprudenţiale pentru a pregăti sistemul financiar.

Pregătirile au început de ceva timp. O soluţie care a funcţionat în trecut este politica de dividend. Băncile trebuie să se asigure de la caz la caz că pot face faţă unor crize suprapuse” , a explicat Florian Neagu, în cadrul unei conferinţe de pe teme financiare, citat de Ziarul Financiar.

El a mai adăugat că acum este momentul pentru a se construi rezervele, iar această fereastră de oportunitate, în care aproape toţi indicatorii sunt pe verde, nu trebuie ratată.

Primul instrument este cel legat de amortizorul anticiclic de capital. În mare, atunci când lucrurile merg bine construieşti acest amortizor pentru a-l putea elibera în momentul în care lucrurile nu mai merg aşa de bine astfel încât efectul asupra băncilor şi clienţilor să fie cât mai moderat, să fie o atenuare a evoluţiilor ciclului economic şi financiar” , a mai spus Florian Neagu.

The post Neagu (BNR): „Băncile vor trebui să înceapă să-și acumuleze rezerve”  appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 39 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code