Flux-stiri

Nivelul scăzut de vitamina K sporește riscul de mortalitate

Colorful drug pills on blue background, pharmaceutical conceptColorful drug pills on blue background, pharmaceutical concept

  • Studiile recente continuă să demonstreze beneficiile vitaminei K1 și K2. Vitamina K oprește calcifierea arterială, protejează funcția cognitivă și reduce mortalitatea.
  • Vitamina K este cel mai bine cunoscută pentru că ajută la coagularea corectă a sângelui și pentru menținerea densității osoase.
  • Într-un studiu publicat în BMJ Open, cercetătorii au urmărit 2.987 de persoane cu vârsta cuprinsă între 46-49 de ani, timp de până la 11 ani.

Studiile recente continuă să demonstreze beneficiile vitaminei K1 și K2. Vitamina K oprește calcifierea arterială, protejează funcția cognitivă și reduce mortalitatea.

Vitamina K este cel mai bine cunoscută pentru că ajută la coagularea corectă a sângelui și pentru menținerea densității osoase.

O meta-analiză publicată în American Journal of Clinical Nutrition, care a inclus 3.891 de participanți cu o vârstă medie de 65 de ani, a constatat că persoanele cu niveluri scăzute de vitamina K1 circulantă (0,5 nmol/L sau mai puțin) au avut un risc cu 19% mai mare de mortalitate din toate cauzele, în comparație cu cele cu niveluri mai mari de 1,0 nmol/L.1

Un aport mai mare de vitamina K2 scade riscul de boli coronariene.

Într-un studiu publicat în BMJ Open, cercetătorii au urmărit 2.987 de persoane cu vârsta cuprinsă între 46-49 de ani, timp de până la 11 ani. După ajustarea unor factori precum vârsta, sexul și activitatea fizică, au constatat că un aport alimentar mai mare de vitamina K2 a fost asociat cu un risc mai mic de boli coronariene.2

Nivelurile scăzute de vitamina K sunt legate de riscul de fracturi

Cercetătorii au evaluat asocierile dintre nivelurile de vitamina K1 circulantă, riscul de fractură și densitatea minerală osoasă la femeile aflate în postmenopauză cu osteoporoză. Aceștia au constatat că nivelurile de vitamina K1 erau semnificativ mai scăzute la femeile care suferiseră o fractură și că nivelurile de vitamina K erau asociate în mod independent cu riscul de fractură. De asemenea, au stabilit că impactul vitaminei K asupra riscului de fractură poate fi legat de efectele sale asupra rezistenței osoase.3

Vitamina K ajută la reducerea riscului de diabet de tip II

Există, de asemenea, tot mai multe dovezi că un aport mai mare și niveluri mai ridicate de vitamina K (sub formă de K1 și K2) în sânge sunt asociate în mod substanțial cu riscuri reduse de apariție a diabetului de tip II.

Cele mai bogate surse naturale de vitamina K

Alimente vegetale ce conțin vitamina K: cruciferele, kale, spanacul, frunzele de nap, varza de Bruxelles, broccoli, sparanghelul, salata verde, varza murată, boabele de soia, murăturile, dovleacul, semințele de pin, afinele, fasolea verde, prunele, kiwi, uleiul de boabe de soia, avocado, mazărea verde, pătrunjelul, frunzele de sfeclă.

Alimente de origine animală ce conțin vitamina K: ficatul de vită, cotletele de porc, carnea de pui, pasta din ficat de gâscă, brânzeturile tari/solide, brânzeturile moi, baconul, carnea de vită tocată, ficatul de porc, pieptul de rață, rinichii de vită, ficatul de pui, gălbenușul, brânza cheddar, brânza cu mucegai albastru, laptele integral, untul, smântâna.

Alte categorii de produse: ceaiul verde, germenii de grâu, soia, boabele de muștar, frunzele de păpădie

The post Nivelul scăzut de vitamina K sporește riscul de mortalitate appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code