Flux-stiri

Noi bombardamente auzite în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie. Rusia vrea să aducă experți internaționali

  • La fel ca în precedentele incidente, Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru bombardamentele din apropierea centralei nucleare Zaporojia din sudul ţării.
  • Ruşii susţin că în ultimul bombardament au fost folosite obuziere M777 de fabricaţie americană.
  • Rusia vrea să aducă experţi internaţionali la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie.

Mai multe bombardamente au fost auzite în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

La fel ca în precedentele incidente, Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru bombardamentele din apropierea centralei nucleare Zaporojia din sudul ţării.

Asta în timp ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a avertizat asupra unui dezastru dacă luptele nu încetează.

Centrala se află în prezent sub controlul Rusiei, deşi în interior lucrează ingineri ucraineni.

Ucraina a acuzat Rusia că organizează atacuri sub steag fals şi a anunţat că soldaţii ruşi care atacă centrala sau o folosesc ca bază de unde să tragă vor deveni o „ţintă specială”.

Ruşii susţin că în ultimul bombardament au fost folosite obuziere M777 de fabricaţie americană.

Rusia vrea să aducă experţi internaţionali la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, luni, că va face tot posibilul pentru a permite inspecţii ale experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă, potrivit Mediafax.

„În strânsă cooperare cu Agenţia şi cu membrii conducerii acesteia, vom face tot ce este necesar pentru venirea specialiştilor AIEA la centrală în scopul evaluării în mod real a acţiunilor distructive ale părţii ucrainene”, a declarat, luni, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, citată de agenţia Reuters.

Mai multe atacuri militare au vizat, în ultimele săptămâni, instalaţii ale Centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată din martie sub controlul Rusiei. Moscova atribuie Kievului bombardamentele, dar Kievul susţine că sunt comise de armata rusă.

Statele Unite au cerut Rusiei să oprească operaţiunile militare în apropierea centralelor nucleare din Ucraina. De asemenea, Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) a cerut Rusiei să predea controlul asupra centralelor nucleare din Ucraina, avertizând asupra riscurilor unor incidente militare ce pot avea repercusiuni internaţionale şi îndemnând toate ţările să susţină inspecţiile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

The post Noi bombardamente auzite în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie. Rusia vrea să aducă experți internaționali appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 12 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code