Flux-stiri

Noi negocieri pentru formarea unui Guvern. PNL are de ales între USR şi PSD. Ciolacu: PNL e rupt de realitate, PSD poate să își asume guvernarea

Negocierile pentru formarea unei coaliţii încep miercuri, după ce premierul desemnat, Nicolae Ciucă, şi-a depus mandatul, iar conducerea PNL a decis „flexibilizarea” mandatului de negociere.

UPDATE. 10:20. „Partidul Social Democrat nu va intra în negocieri sterile”, anunță Marcel Ciolacu. Liderul PSD spune că partidul pe care-l conduce e dispus să își asume guvernarea.

Ce variantă preferă preferă UDMR?

Viitoarea coaliţie de guvernare trebuie să dea o perspectivă mai lungă, inclusiv privind amendarea Constituţiei, declară preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. El afirmă despre o eventuală coaliţie cu PNL şi PSD că ar fi „o majoritate confortabilă”.

Kelemen Hunor spune la RFI despre o eventuală coaliţie cu PNL şi PSD că ar fi „o majoritate confortabilă, dar dacă nu dai o perspectivă, inclusiv privind amendarea Constituţiei, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziţia bunicii în ziua în care vine poştaşul, să stea frumos în geam”.

Ce coaliţie vrea UDMR? Kelemen Hunor spune că „sunt posibilităţi şi cu USR-ul şi cu PSD-ul, dar trebuie să vezi care e dezideratul, trebuie să dai o perspectivă mai lungă, mai mare, mai consistentă, indiferent în ce direcţie te duci, altfel nu se poate forma o majoritate stabilă, nu se poate forma o majoritate constructivă şi ne trezim peste 3, 4, 5 luni de zile cu aceleaşi probleme. Deci dacă nu deschizi o perspectivă, nu dai o substanţă, acest lucru înseamnă inclusiv problema colaborării după 2024, e greu să faci un Guvern stabil„.

Liderul UDMR precizează că prima variantă de coaliţie ar fi cu USR: „Prima variantă, sigur, ar fi cu USR-ul, din punctul nostru de vedere, aşa cum am plecat la drum acum aproape un an de zile. Acest lucru înseamnă 52%, aproape 53% din Parlament. Este o majoritate simplă, dacă adăugăm şi grupul Orban, trebuie să negociezi cu ei, înseamnă 56%”.

În opinia sa, „dacă mergi pe varianta PSD-PNL, înseamnă 59%, aproape 60%, fără gruparea Orban, deci este o majoritate clară. Dacă adaugi şi UDMR-ul şi minorităţile la o astfel de variantă, ajungi la o majoritate de peste 65% şi chiar 69% aproape cu minorităţile, aproape 70% cu minorităţile naţionale. Este o majoritate confortabilă, dar dacă nu dai un deziderat şi nu dai o perspectivă, inclusiv privind amendarea Constituţiei, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziţia bunicii în ziua în care vine poştaşul, să stea frumos în geam, ceea ce nu este de dorit”.


În lipsa unui sprijin pentru un guvern minoritar, PNL este nevoit să caute suport la cei pe care i-a criticat. Miercuri, echipa desemnată pentru negociere va începe discuţii pentru închegarea unei coaliţii de guvernare atât cu USR cât şi cu PSD.

Klaus Iohannis este de aşteptat să amâne chemarea partidelor la consultări pentru a oferi timp negocierilor dintre partide pentru cristalizarea unei coaliţii.

Scenariul unei alianţe PNL-USR

Florin Cîţu se va întâlni cu liderul USR, Dacian Cioloş, în cursul zilei. Refacerea alianţei PNL-USR-UDMR are două probleme majore: opoziţia unor filiale ale PNL, care au fost foarte vocale împotriva USR în ultima perioadă, dar şi aritmetica parlamentară care s-a complicat după plecare taberei Orban din PNL.

O eventuală alinţă PNL-USR-UDMR ar avea mai puţin de 234 de voturi şi ar fi nevoită să apeleze la parlamentarii neafiliaţi sau la minorităţi pentru a trece guvernul şi a adopa ulterior proiectele legislative dorite. Fosta coaliţie se bazează în prezent doar pe 225 de parlamentari.

Scenariul unei alianţe PNL-PSD

O alianţă PNL-PSD-UDMR este dorită de anumite filiale PNL, dar şi de preşedintele Iohannis care a avut un discurs extrem de critic la adresa USR.

Totuşi o parte semnificativă din PNL este împotriva unei astfel de alianţe pe de o parte din cauza impactului negativ pe care l-ar putea avea asupra imaginii partidului, dar şi din cauza cerinţelor mari pe care PSD le are – jumătate din ministere sau premierul.

O coaliţie PNL-PSD-UDMR ar avea o majoritate confortabilă de peste 300 de parlamentari în condiţiile în care majoritatea necesară este de 234.

The post Noi negocieri pentru formarea unui Guvern. PNL are de ales între USR şi PSD. Ciolacu: PNL e rupt de realitate, PSD poate să își asume guvernarea appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code