Flux-stiri

Noul președinte al USR PLUS este Dacian Cioloș

  • Noul președinte al USR PLUS este Dacian Cioloș.
  • Dacian Ciolos a câștigat cu 50,9% președinția USR PLUS.
  • Noul președinte al USR PLUS a obținut 19.603 de voturi.

Dacian Cioloș este noul președinte al USR PLUS, după al doilea tur de scurtin intern. El l-a învins pe Dan Barna, fostul președinte. Dacian Cioloș a obținut 50,9% din voturi, iar Dan Barna 49,1%.

Cioloș a obținut 19.603 voturi, iar Dan Barna a obținut 18.908 voturi.

În urma celui de-al doilea tur de scrutin, Dacian Cioloș l-a învins în cursa internă pe președintele în funcție al USR, Dan Barna.

Alegeri al 2-lea tur pentru președinția USR PLUS

După ce Dacian Cioloș a ieșit în fața lui Barna în primul tur al alegerilor pentru șefia USR PLUS, Dan Barna l-a calificat pe Cioloș drept om al sistemului.

Copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș a lansat o serie de acuzații la adresa modului în care se desfășoară turul al doilea al alegerilor pentru conducerea formațiunii, după ce Dan Barna, contracandidatul său, Dan Barna, l-a numit „om al sistemului”. „Dan m-a definit azi ‘om al sistemului’. O etichetă pe care mi-au pus-o pesediștii, peneliștii sau oficii de propagandă ale lor de-a lungul timpului. Nu înțeleg cum a acceptat să îl numesc eu, om al sistemului, secretar de stat în 2016. Sau pe Cristi Ghinea ministru, pe Cătălin Drulă consilier de stat și așa mai departe. Au făcut atunci pact cu un om al sistemului?”, a scris Cioloș într-un mesaj trimis pe un grup intern al USR PLUS.

Liderii USR, miniștrii Cristian Ghinea, Cătălin Drulă -au încercat să mobilizeze activul USR printr-un call center la partid în care „vedetele” USR trebuiau să sune în teritoriu și să mobilizeze membrii la vot în favoarea lui Dan Barna.

Context politic

Alegerea președintelui USR PLUS este importantă din perspectiva negocierilor în vederea refacerii coaliției, votului de marți pe moțiunea de cenzură a USR PLUS și pe termen lung din perspectiva alegerilor prezidențiale din 2024.

Ca o diferență între cei doi candidați: Barna militează în partid pentru o rămânere în Opoziție a USR PLUS, în timp ce Cioloș ar dori ca USR PLUS să se rodeze măcar o perioadă la guvernare, până în 2023.

Tot ca o diferență între cei doi candidați, Cioloș dorește ca președintele USR PLUS să aibă un mandat de 2 ani în fruntea partidului:
Cioloş: Dacă voi câştiga preşedinţia USR PLUS, în 2023 îmi voi depune mandatul. Înainte de alegerile din 2024, e important să fie făcută o evaluare a partidului şi preşedintele validat din nou prin vot

Alegeri în primul tur pentru stabilirea șefului USR PLUS

  • Total alegatori USR: 28.343
  • Total alegatori PLUS: 15.771
  • Au votat de la USR: 18.277 (64,49%)
  • Au votat de la PLUS: 12.721 (80,6%)

Rezultat vot I tur

  • Dacian Cioloș 15.111 voturi (46,%)
  • Dan Barna 14.404 voturi (43,9%)
  • Irineu Darău 3.300 de voturi (10%)

În primul tur, Dacian Cioloș a luat în jur de 3000 de voturi de la USR, în timp ce Dan Barna a pierdut cam 4000 de voturi din propriul partid raportat la numărul celor care au votat efectiv.
Doar 3000 de alegători PLUS au lipsit de la vot, față de 10.000 de la USR. Mobilizarea a fost mai bună a celor de la PLUS.

Congres sâmbătă și duminică, 2 octombrie 2021 și 3 octombrie 2021

Președintele USR PLUS a fost ales prin votul tuturor membrilor, printr-un sistem de vot online. Membrii Biroului Național vor fi aleși la Congresul USR PLUS de mâine, prin votul delegaților din toată țara.

Sâmbătă, mâine, 1200 de delegați din toată țara vor vota conducerea USR PLUS și vor alege din lideri care să conducă partidul din echipa Barna (USR) și echipa Cioloș (PLUS) la Romexpo. Până în ora 12.30, co-președinții își vor prezenta raportul de activitate pe perioada cât au condus formațiunile și noul președinte al USR PLUS va ține un discurs. Apoi vor fi prezentate echipele care candidează, iar după ora 12.30 va începe procedura de vot pentru Biroul Național al USR Plus, câte 100 de delegați intrând pe rând în sală și votând.

Votul pentru conducere este preconizat să se termine în jur de ora 20.00, rezultatele urmând să fie anunțate sâmbătă târziu sau duminică dimineața.

A doua zi a Congresului USR PLUS se va desfășura exclusiv online, vor fi validate alegerile pentru Biroul Național și președintele USR, va avea loc o conferință de presă și vor avea loc dezbateri pe statutul USR PLUS.

Echipele Dacian Cioloș și Dan Barna

Echipa Dacian Cioloș Echipa Dan Barna
Daniel Codrut Blaga Barna Dan-Ilie
Oana Stefania Chirila Belu Ion USR
Dacian Julien Ciolos Berceanu Octavian Alexandru
Brian Cristian Botos Vlad Marius
Alexandru Paul Dimitriu Chichirau Cosette Paula
Anca Dana Dragu Ciornei Radu-Tudor
Liviu Farcas Ghinea Cristian
Victor Giosan Dehelean Silviu
Florin Laurentiu Goga Drula Catalin
Sergiu Horia Hossu Echert Adrian
Sorin Constantin Jianu Gutu Gheorghiu Andrei-Florin
Andrei Razvan Lupu Hang Ana-Lucia
Ioana Mihaila Hangan Pollyanna-Hanellore
Gheorghita Mindruta Ion Stelian-Cristian
Alin Cristian Mituta Lasconi Elena Valerica
Mihai Răzvan Moraru Malureanu Liviu
Dragoş Nicolae Pîslaru Mihail Radu-Mihai
Ştefana Popescu Gagiu Mihaiu Radu Nicolae
Adina Săniuţă Miruta Radu-Dinel
Silviu Şerban Mos Cristian-Alin
Irina Maria Sorescu Vasile Mosteanu Liviu-Ionut
Alin Bogdan Stoica Nasui Claudiu Iulius Gavril
Emanuel Ioan Stoica Nistor Andrei
Ramona Victoria Strugariu Panait Radu
Ciprian Sergiu Teleman Plesa Gabriel-Codru
Oana Silvia Ţoiu Pruna Cristina-Madalina
Dragoş Ioan Tudorache Seidler Cristian-Gabriel
Vlad Vasile Voiculescu Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel
Stancu Ionut-Catalin
Stoian Teodora
Ghica Cristian (supleant)

The post Noul președinte al USR PLUS este Dacian Cioloș appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code