Flux-stiri

ONU: Civilii din Mariupol au fost evacuați cu succes

  • O operaţiune a ONU şi a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii a avut ca scop principal scoaterea femeilor şi copiilor din oţelăria Azovstal.
  • Peste 100 de persoane evacuate de la uzina Azovstal sunt aşteptate să ajungă marţi în Zaporojia.
  • Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a declarat reporterilor că un convoi de 106 persoane evacuate de la uzina din Mariupol este aşteptat să sosească la Zaporojia în cursul zilei de marţi.

Un purtător de cuvânt al ONU a anunţat că evacuarea civililor din Mariupol a fost „un succes”. În paralel, ruşii au luat cu asalt uzina Azovstal, iar în zonă se duc lupte grele.

O operaţiune a ONU şi a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii a avut ca scop principal scoaterea femeilor şi copiilor din oţelăria Azovstal.

Peste 100 de persoane evacuate de la uzina Azovstal sunt aşteptate să ajungă marţi în Zaporojia.

Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a declarat reporterilor că un convoi de 106 persoane evacuate de la uzina din Mariupol este aşteptat să sosească la Zaporojia în cursul zilei de marţi.

Demnitarul a mai spus că sute de alte persoane care încearcă să părăsească Mariupol şi alte zone ocupate de Rusia sunt împiedicate de forţele ruseşti.

Vereshchuk a explicat că încetarea focului în jurul Azovstal nu a fost suficient de lungă pentru a scoate toţi civilii, „aşa că alte sute de femei, copii şi bătrâni se află sub dărâmături”.

Ea a mai arătat că sunt 40 de soldaţi grav răniţi, prinşi în uzină, care au nevoie urgentă de îngrijiri medicale.

Vereshchuk i-a acuzat pe ruşi că au schimbat acordurile privind evacuările, ceea ce a însemnat că oamenii din oraşele ocupate, precum Tokmak şi Vasylivka, care se află la sud de Zaporojia, nu au putut pleca.

Evacuarea din Azovstal a fost intermediată şi organizată de Organizaţia Naţiunilor Unite şi Crucea Roşie Internaţională.

Este o imensă uşurare faptul că unii civili care au suferit săptămâni întregi sunt acum afară. CICR nu i-a uitat pe oamenii care sunt încă acolo, nici pe cei din alte zone afectate de ostilităţi sau pe cei care au nevoie urgentă de ajutor umanitar, oriunde s-ar afla. Nu vom precupeţi niciun efort pentru a ajunge la ei”, a declarat marţi preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, Peter Maurer.

Între timp, forţele ruseşti au luat cu asalt uzina siderurgică din Mariupol, anunţă un soldat ucrainean care se ascunde în complex.

Comandantul adjunct al Regimentului Azov, Sviatoslav Palamar, a confirmat informaţia pentru Associated Press.

În urmă cu aproape două săptămâni, preşedintele rus Vladimir Putin ordonase armatei sale să nu ia cu asalt uzina, ci să o blocheze.

Se crede că aproximativ 200 de civili sunt încă blocaţi în adăposturile antiaeriene de sub uzină, care reprezintă ultimul punct de rezistenţă ucraineană în oraşul Mariupol din sudul ţării.

The post ONU: Civilii din Mariupol au fost evacuați cu succes appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code