Flux-stiri

Polonezii și cehii promit să protejeze spațiul aerian al Slovaciei

  • Polonia și Cehia au semnat sâmbătă un acord pentru protejarea spațiului aerian slovac, în condițiile în care Slovacia renunță la vechile sale avioane MiG-29 de fabricație sovietică.
  • Jurământul de protecție din partea aliaților NATO vine în contextul în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei intră în cea de-a șaptea lună.
  • În cadrul acordului, Polonia și Cehia furnizează forțele necesare pentru a reacționa rapid în cazul unor încălcări ale spațiului aerian al Slovaciei.

Republica Cehă şi Polonia vor proteja spaţiul aerian al Slovaciei cu care se învecinează, în timp ce această ţară membră a NATO renunţă la avioanele sale MiG-29 de fabricaţie rusească, a anunţat sâmbătă Ministerul slovac al Apărării, potrivit ABC News.

Un acord asupra protejării spaţiului aerian slovac de către forţele aeriene cehe şi poloneze a fost semnat sâmbătă de ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, cu omologii săi ceh, Jana Cernochova, şi polonez, Mariusz Blaszczak.

,,Acordul va intra în vigoare la 1 septembrie, când avioanele de vânătoare MiG-29 slovace vor fi imobilizate” , a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării, Martina Kakascikova, într-un comunicat.

În cursul zilei, ministerul anunţase că va scoate din serviciu MiG-urile pentru că întreţinerea lor devenise prea costisitoare şi pentru că personalul rus părăseşte progresiv Slovacia.

În aprilie, premierul slovac Eduard Heger declarase că ţara sa ar putea trimite avioanele MiG-29 în Ucraina, dar niciun detaliu nu fusese oferit.

În 14 august, Nad a dezminţit informaţiile potrivit cărora Slovacia ar fi remis deja aceste aparate Ucrainei, adăugând că nicio decizie finală nu fusese încă luată.

Republica Cehă şi Polonia vor proteja spaţiul aerian slovac până când avioane de vânătoare F-16 americane vor fi furnizate Slovaciei pentru a înlocui aparatele MiG-29. Achiziţionarea lor a fost încheiată în 2018 şi livrarea e prevăzută în 2024.

The post Polonezii și cehii promit să protejeze spațiul aerian al Slovaciei appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code