Flux-stiri

Premierul Ciucă anunță că stocul de iod este insuficient în România

Nicolae CiucăNicolae Ciucă

  • România a luat imediat măsuri, pentru că „în situaţia în care doar a rostit-o”, datoria României este aceea de a lua măsuri de precauţie.
  • Întrebat despre preocuparea românilor de a-şi face stoc de iod, premierul a spus că în momentul de faţă există un anumit număr de pastile de iod, dar insuficient.
  • Nicolae Ciucă nu a putut oferi, însă, un răspuns cu privire la momentul în care pastilele de iod ar putea ajunge pentru toată populaţia.

Stocul de iod este insuficient şi s-a luat legătura cu producătorii de medicamente din ţară pentru a se asigura stoc. În acelaşi timp, premierul Nicolae Ciucă a spus că nu crede că se va ajunge la un atac nuclear.

În momentul de faţă, din toate datele şi informaţiile pe care le avem, nu putem spune că Rusia intenţionează să atace Alianţa Nord Atlantică sau că Rusia intenţionează să atace ţara noastră. În acest moment, toate datele şi informaţiile pe care le avem ne conduc la concluzia că Rusia doreşte să-şi rezolve aşa-zisa problemă pe care o are – încă o dată – nejustificată cu Ucraina şi îşi continuă acţiunile militare în Ucraina”, a spus, duminică seara, premierul României, Nicolae Ciucă, la Digi24.

Ciucă a fost întrebat despre ameninţarea nucleară şi cât de în siguranţă sunt românii în faţa unei astfel de ameninţări transmise de Rusia, iar prim-ministrul a spus că este de părere că demersul Rusiei este „o retorică de descurajare”.

„Eu am învăţat că aceste capabilităţi nucleare au fost constituite nu pentru a fi întrebuinţate, ci să joace un rol de descurajare. În momentul de faţă, putem să considerăm demersul pe care l-a făcut Rusia ca o retorică de descurajare, specifică situaţiei de război în care se găsesc. Altfel, vă pot spune cu toată tăria mea, că nu cred că se va ajunge la o astfel de situaţie şi nici măcar accidental nu trebuie să se ajungă la o astfel de situaţie”, a spus premierul Ciucă.

De altfel, România a luat imediat măsuri, pentru că „în situaţia în care doar a rostit-o”, datoria României este aceea de a lua măsuri de precauţie.

„În momentul în care a existat inclusiv posibilitatea unui accident la centralele nucleare şi la cea de la Cernobîl şi chiar de la Zaporijjea, am fost permanent în contact cu Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare. La rândul lor au fost în contact cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi se monitorizează şi se verifică permanent nivelul de radiaţii. Până în acest moment nu există depăşiri ale nivelului de radiaţie. Ca atare, revenind la ceea ce trebuie să facă guvernul. Guvernul este în măsură să ia măsurile care se pretează pentru o astfel de situaţie, măsuri – încă o dată – de precauţie, astfel încât să putem să venim şi să reacţionăm într-o prezumtivă situaţie de acest fel”, a răspuns Nicolae Ciucă.

Întrebat despre preocuparea românilor de a-şi face stoc de iod, premierul a spus că în momentul de faţă există un anumit număr de pastile de iod, dar insuficient.

El este insuficient (stocul de pastile de iod – n.r.), motiv pentru care la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii noştri de medicamente, astfel încât în regim de urgenţă să poată să producă astfel de pastile”, a mai spus Ciucă.

Momentan lipseşte substanţa activă de care este nevoie şi trebuie adusă în ţară ca să poată să trece imediat la producţie. Nicolae Ciucă nu a putut oferi, însă, un răspuns cu privire la momentul în care pastilele de iod ar putea ajunge pentru toată populaţia. Pilula de iod trebuie administrată într-o fereastră cuprinsă între 2 şi 6 ore de când norul radioactiv ar veni deasupra României.

The post Premierul Ciucă anunță că stocul de iod este insuficient în România appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code