Flux-stiri

Preţurile globale ale alimentelor au crescut şi au egalat un record vechi de 10 ani

fructe si legume pe tarabafructe si legume pe taraba

Preţurile globale ale alimentelor au crescut şi au atins nivelul înregistrat în iulie 2011, arată raportul publicat joi de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

În luna octombrie, indicele FAO al preţurilor la alimente care reflectă modificările lunare ale preţurilor internaţionale ale unui coş de produse alimentare, a fost în medie de 133,2 puncte, fiind în creştere cu 3%, adică cu 3,9 puncte faţă de septembrie şi în creştere pentru a treia lună consecutivă.

Indicele preţurilor la cereale a crescut cu 3,2% faţă de luna precedentă. Practic, preţurile mondiale la grâu s-au majorat cu 5% din cauza recoltelor reduse din ţările mari exportatoare, precum Canada, Federaţia Rusă şi Statele Unite ale Americii.

Indicele pentru uleiuri vegetale a crescut cu 9,6% în octombrie, atingând cele mai mari cote de până acum. Creşterea a fost determinată de cotaţiile mai ferme ale uleiurilor de palmier, soia, floarea soarelui şi rapiţă. Preţurile uleiului de palmier au crescut pentru a patra lună consecutiv, în mare parte, din cauza producţiei reduse din Malaezia.

La lactate, indicele a crescut cu 2,6 puncte faţă de septembrie, fiind influenţat de cererea globală de import. În schimb, preţurile la brânzeturi au rămas, în mare parte, stabile, întrucât livrările din principalele ţări producătoare au fost suficiente pentru a satisface cererea globală de import.

Indicele la carne s-a redus cu 0,7% faţă de valoarea sa din septembrie, continuându-şi scăderea deja a treia lună la rând. Cotaţiile internaţionale pentru carnea de porc şi bovină au scăzut o dată cu reducerea achiziţiilor de către China a cărnii de porc şi a unei scăderi accentuate a cotaţiilor pentru livrările din Brazilia pentru carnea de vită.

La zahăr, indicele a scăzut cu 1,8% faţă de septembrie, înregistrând prima scădere după o creştere consecutivă de şase luni. Micşorarea a fost, în principal, rezultatul unei cereri globale de import limitate şi a perspectivelor
unor provizii mari, destinate exportului, din India şi Thailanda, precum şi o depreciere a realului brazilian faţă de dolarul american.

În ceea ce priveşte cerealele, în ciuda unei producţii mondiale record de cereale aşteptate în 2021, stocurile globale de cereale se îndreaptă spre o scădere în 2021-2022. Practic, producţia mondială de cereale este pe cale să atingă o cotă maximă istorică, în timp ce stocurile vor scădea, arată raportul publicat de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite.

The post Preţurile globale ale alimentelor au crescut şi au egalat un record vechi de 10 ani appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code