Flux-stiri

Prima femeie de culoare care va apărea pe o monedă din SUA

  • Maya Angelou, poetă și activistă, este prima femeie de culoare care apare pe o monedă din SUA.
  • SUA plănuiesc să emită alte 20 de monede de 25 de cenți care să surprindă chipurile altor femei americane relevante în istoria țării.

Maya Angelou este prima femeie de culoare care a apărut vreodată pe o monedă, cea de 25 de cenți, după ce trezoreria SUA a bătut monede în care apare chipul poetei.

Pe lângă moneda pe care apare Maya Angelou, ca parte a Programului Femei Americane pe moneda de 25 de cenți, sunt în pregătire și alte monede pentru alte femei de pionierat, inclusiv un astronaut, un șef de trib și o actriță.

Mișcarea a fost salutată de prima femeie secretar al trezoreriei din țară, Janet Yellen.

„De fiecare dată când ne redesenăm moneda, avem șansa de a spune ceva despre țara noastră – ce prețuim și cum am progresat ca societate”, a declarat luni prima femeie secretar al trezoriei SUA, Janet Yellen, conform BBC.

Maya Angelou a fost poetă și activistă și a fost prima femeie de culoare care a scris și recitat un poem la o inaugurare prezidențială. Aceasta a devenit celebră cu autobiografia sa revoluționară din 1969, I Know Why the Caged Bird Sings (n.red. Știu de ce cântă păsările în colivie) despre copilăria sa din Deep South.

Angelou a primit zeci de diplome de onoare și a scris peste 30 de bestselleruri. În 2010, a primit Medalia Prezidențială a Libertății – cea mai înaltă distincție civilă americană – din partea președintelui Barack Obama.

Aceasta a murit în 2014, la vârsta de 86 de ani.

Monetăria americană intenționează să emită alte 20 de monede de 25 de cenți în următorii patru ani, care să înfățișeze alte femei americane care au jucat roluri importante în istoria țării. În acest an sunt prevăzute monede pentru Sally Ride, prima femeie astronaut american, Wilma Mankiller, prima femeie șef al națiunii Cherokee și militantă pentru drepturile indigenilor, și Anna May Wong, considerată prima vedetă de cinema chinezo-americană de la Hollywood, relatează BBC.

Planurile de înlocuire a președintelui Andrew Jackson pe bancnota de 20 de dolari cu aboliționista de culoare Harriet Tubman – care a salvat oameni înrobiți prin intermediul căii ferate subterane – sunt încă în lucru.

Maya Angelou, portretizată pe moneda de 25 de cenți

The post Prima femeie de culoare care va apărea pe o monedă din SUA appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code