Flux-stiri

Reacția MApN după ce autorităţile au emis un aviz despre „existenţa pericolului de mine” în apele teritoriale româneşti din Marea Neagră

  • MApN anunţă că nu au fost observate mine în apele teritoriale româneşti din Marea Neagră.
  • Anunţul a fost făcut după ce autorităţile au emis un aviz referitor la „existenţa pericolului de mine” în zona de nord-vest a mării.

Anunţul făcut de MApN a fost făcut după ce autorităţile au emis un aviz referitor la „existenţa pericolului de mine” în zona de nord-vest a mării.

Potrivit MApN, Direcţia Hidrografică Maritimă (DHM), autoritatea naţională în domeniul hidrografiei, a emis vineri un aviz referitor la existenţa pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre. Avizul a apărut în urma informării primite de la Institutul Hidrografic al Marinei Spaniole.

Acest aviz a fost emis în conformitate cu legislaţia internaţională din domeniu, pe baza informării primite, în aceeaşi zi, de la Institutul Hidrografic al Marinei Spaniole, instituţia care coordonează activitatea operaţională a zonei maritime NAVAREA III (care are în responsabilitate Marea Neagră şi Marea Mediterană). Din informaţiile DHM, avertizarea NAVAREA III în discuţie a fost formulată de autorităţile spaniole pe baza unui avertisment de navigaţie transmis de staţia Navtex Novorossiysk (Federaţia Rusă) prin email către NAVAREA III, la aceeaşi dată, la ora 06.59”, a anunţat, luni, MApN.

După primirea avertismentului, documentul a fost trimis tuturor instituţiilor care îi informează pe navigatori. De asemenea, a fost comunicat un număr de telefon la care navigatorii să raporteze autorităţilor române existenţa unor asemenea pericole.

Totodată, conducerea Forţelor Navale Române a dispus în regim de urgenţă intensificarea măsurilor de supraveghere a spaţiului maritim al României. Până în prezent, nu au fost observate mine în apele româneşti.

Puitorul de mine şi plase Viceamiral Constantin Bălescu a ieşit luni, 21 martie, din portul militar Constanţa, pentru a executa misiuni de cercetare în raioane maritime din apele teritoriale româneşti. Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare şi nici nu au fost primite informaţii de la nave comerciale în acest sens”, au mai anunţat cei de la MApN.

Dacă se vor constata astfel de situaţii, Forţele Navale Române sunt pregătite să acţioneze, a precizat MApN.

Se pare că minele făceau parte dintr-un dispozitiv de apărare a portului Odesa. Acestea s-ar fi rupt din sistemul de ancorare şi, din cauza furtunii, s-au împrăştiat în Marea Neagră. Dispozitivele explozive plutesc în derivă, iar autorităţile bulgare estimează că unele mine ar putea ajunge la malul Bulgariei săptămâna viitoare. Minele reprezintă un pericol pentru nave, dar şi pentru malurile pe care vor ajunge.

The post Reacția MApN după ce autorităţile au emis un aviz despre „existenţa pericolului de mine” în apele teritoriale româneşti din Marea Neagră appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code