Flux-stiri

Reuters: Iranul mai are nevoie de câteva săptămâni pentru a strânge suficient material pentru o primă bombă nucleară

75 de ani de la catastrofa de la Hiroshima. Istoria atacului cu bombă nucleară75 de ani de la catastrofa de la Hiroshima. Istoria atacului cu bombă nucleară

  • Astăzi începe o nouă rundă de convorbiri între Occident și Iran, pe tema dosarului nuclear al Teheranului
  • Diplomați occidentali: Iranul mai are nevoie de câteva săptămâni pentru a produce uraniul necesar
  • Delegații Teheranului cer eliminarea completă de către SUA și UE a tuturor sancțiunilor
  • Iranul mai are nevoie de doar 4-6 săptămâni pentru a produce uraniul îmbogățit necesar pentru o primă bombă nucleară, spun diplomații occidentali citați de Reuters.

Așadar, diplomații estimează că o nouă rundă de convorbiri între Occident și Iran, pe tema dosarului nucelar al Teheranului, nu are mari șanse de a produce rezultate cu adevărat mulțumitoare.

Totodată, specialiștii estimează că Iranul ar mai avea nevoie de cel mult doi ani pentru a transforma uraniul îmbogățit, pe care Teheranul îl produce în ritm tot mai intens, într-o armă atomică pe deplin funcțională.

Știm și că delegații Teheranului au mandat să solicite din nou, în chip de condiție preliminară minimală pentru continuarea negocierilor legate de programul nuclear iranian, eliminarea completă de către SUA și UE a tuturor sancțiunilor adoptate succesiv, începând din 2017, împotriva Iranului. Sursa citată aici precizează și că specialiștii estimează că Iranul ar mai avea nevoie de cel mult doi ani pentru a transforma uraniul îmbogățit, pe care Teheranul îl produce în ritm tot mai intens, într-o armă atomică pe deplin funcțională.

Scurt exercițiu de strategic forecasting

În condițiile în care eșecul complet al încercării lumii occidentale de a pune capăt, prin mijloace diplomatice, planurilor Iranului de a deveni o putere militară dotată cu arme nucleare este foarte probabil, merită să explorăm, măcar cu titlul de ipoteză de lucru, ce ar putea să se întâmple în continuare.

E posibil să urmeze, mai întâi, un nou set de presiuni politice – noi sancțiuni adoptate de Occident, de exemplu. Problema cu acestea este însă dublă. Pe de o parte, sancțiunile produc rezultate doar în timp. Iar timp destul, Occidentul nu mai are la dispoziție, în cazul de față. Pe de altă parte, sacțiunile economice cu adevărat dure, potențial eficiente, vor avea, inevitabil, consecințe care afectează masiv în special nivelul de trai al iranienilor de rând, în timp ce vîrfurile regimului teocratic și cu ambiții neo-imperiale dela Teheran vor rămâne, în linii mari, neafectate în mod direct. În plus, pentru ca sancțiunile internaționale să producă rezultate serioase, ar trebui ca toate statele lumii să le respecte cu strictețe, ceea ce e foarte puțin probabil, scrie contributors.ro

SUA au părăsit unilateral acordul în 2018, la iniţiativa fostului preşedinte Donald Trump, şi au impus sancţiuni Iranului. Drept urmare, Teheranul a încetat să mai respecte cerinţele tehnice prevăzute în acord.

Prioritatea principală a Iranului este eliminarea cât mai rapidă a sancţiunilor, care au dus la o criză financiară ce paralizează această ţară bogată în petrol.

The post Reuters: Iranul mai are nevoie de câteva săptămâni pentru a strânge suficient material pentru o primă bombă nucleară appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 10 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code