Flux-stiri

„România Atractivă”, programul prin care peste 100 de milioane de euro vor fi investiți în restaurarea de obiective culturale

 • Guvernul României a aprobat hotărârea prin care va fi înființat Comitetul Interministerial pentru programul „România Atractivă”.
 • În cadrul programului „România Atractivă” se vor face investiții de peste 100 milioane de euro în 225 de obiective incluse în 12 rute culturale.
 • Comitetul este format din reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, Ministerului Culturii și Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Guvernul României a aprobat luni hotărârea privind înființarea Comitetului Interministerial pentru programul „România Atractivă” în vederea stabilirii obiectivelor incluse în cele 12 rute culturale din Planul Național de Redresare și Reziliență al României.

Comitetul este format din reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, Ministerului Culturii și Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

În cadrul programului „România Atractivă” se vor face investiții de peste 100 milioane de euro în 225 de obiective incluse în 12 rute culturale.

Investiția nr. 1 din cadrul Componentei 11 Turism și Cultură asigură fondurile necesare pentru restaurarea a 225 de obiective și promovarea a 300 de situri turistice care vor fi incluse în 12 rute culturale. Vorbim despre investiții în turism și în patrimoniul cultural național de peste 100 milioane euro, atât pentru restaurarea obiectivelor, cât și pentru a le face cunoscute și accesibile turiștilor, ceea ce sperăm să aducă un plus de valoare turismului românesc”, a declarat ministrul investițiilor și proiectelor europene, Dan Vîlceanu., despre programul „România Atractivă”.

Potrivit autorităților, cele 12 rute incluse în programul „România Atractivă” sunt următoarele:

 • Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate;
 • Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate;
 • Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate;
 • Traseul gastronomiei tradiționale românești – 30 de obiective promovate;
 • Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate;
 • Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate;
 • Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 mănăstiri restaurate;
 • Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate;
 • Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate;
 • Ruta cetăților – 30 de obiective promovate, 5 cetăți restaurate;
 • Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodării);
 • Ruta satelor cu arhitectură tradițională – 20 de obiective promovate, 150 de case tradiționale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectură tradițională.

De asemenea, în comitetul pentru programul „România Atractivă” vor fi incluși membri ai autorităților locale, ai arhitecților, ai Institutului Național al Patrimoniului, ai Secretariatului de Stat pentru Culte și ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.

The post „România Atractivă”, programul prin care peste 100 de milioane de euro vor fi investiți în restaurarea de obiective culturale appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code