Flux-stiri

România bate recordul în scumpirea energiei. Țara noastră ajunge în top 3 în UE privind energia electrică consumată de clienții casnici

  • România se află pe locul 6 în topul gazelor consumate de casnici.
  • Țara noastră ocupă locul 2 în topul UE privind scumpirile prețului la energie.
  • Prețurile gazelor au crescut cel mai mult în Letonia, +139 % și România, +134 %.

România ajunge în top 3 în UE privind energia electrică consumată de clienții casnici, după țări precum Olanda și Belgia, arată ultimele date Eurostat.

„Dacă luăm în considerare prețurile plătite efectiv de români, ținând seama de plafonarea care a existat și care se vede exclusiv pe factură și nu și în contract, atunci o să vedem că lucrurile stau cu totul și cu totul altfel”, a declarat Dumitru Chisăliță, expert în energie, pentru Aleph News.

„Trebuie totuși să luăm act de această statistică și să înțelegem că ea cumva poziționează România într-o postură proastă la momentul post eliminare a plafoanelor […] La momentul în care se vor elimina aceste plafoane, deocamdată legea spune 31 martie 2025, din acel moment am deveni campioni la nivelul Uniunii Europene sub aspectul nivelului prețului, atât la gaze, cât și la nivelul energiei electrice”.

România, pe locul 6 în topul gazelor consumate de casnici

De asemena, țara noastră se află pe locul 6 în topul gazelor consumate de casnici, și pe locul 2 în topul UE privind scumpirile prețului.

„A fost pandemie, a fost un moment de criză energetică, generată încă din toamna lui 2021 generată de intervențiile GAZPROM și piața de gaz europeană, care de fapt au avut ca scop creșterea numărului de bani pe care GAZPROM îi lua din Europa ca să poată să finanțeze Federația Rusă în intervenția în Ucraina. Ceea ce s-a întâmplat a fost că la noi, ca și în alte țări, de altfel, s-a plafonat prețul gazului, dar s-a plafonat la nivelul de atunci”, a declarat Ionuț Purica, expert în energie, pentru Aleph News.

Citește și

The post România bate recordul în scumpirea energiei. Țara noastră ajunge în top 3 în UE privind energia electrică consumată de clienții casnici appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 61 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code