Flux-stiri

România începe plafonarea prețurilor la energie electrică

Cum să calculezi cea mai ieftină ofertă pentru curentul electric la tine în județCum să calculezi cea mai ieftină ofertă pentru curentul electric la tine în județ

  • Începând de astăzi, se aplică plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze.
  • Toți consumatorii casnici vor plăti 0.80 lei pe kilowatt pentru energie electrică și 0.31 lei la gaze naturale.
  • Despre facturile uriașe din luna ianuarie, ministrul Energiei a spus că furnizorii vor fi obligați să le refacă.

De astăzi, în România, intră în vigoare plafonarea prețurilor la energie, care va ține până la 31 martie. Ordonanța a fost aprobată, săptămâna trecută, de către Guvern.

„Aprobăm în ședința de guvern astăzi (marți – n.r.) un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetățenilor și al economiei, astfel încât să putem contribui la păstrarea locurilor de muncă și la desfășurarea activității economice în condiții de competitivitate. Astfel, pentru populație, nimeni nu va plăti mai mult de 0.80 bani pe kilowatt oră – energie electrică și 0.31 bani pentru kw la gaze naturale, indiferent de consum”, a anunțat Nicolae Ciucă.

Despre facturile uriașe din luna ianuarie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că furnizorii sunt obligați să le refacă, fără a luarea în calcul a plafonării și compensării. Întrebat de ce nu s-a putut face plafonarea și pentru luna ianuarie, ministrul a spus că o lege nu poate fi aplicată retroactiv, iar noile măsuri de sprijin privesc doar lunile de februarie și martie ale acestui an.

Enel anunţă că va emite facturi recalculate ce conţin schema de compensare la energie electrică ”pentru a reflecta modificările legislative succesive”. Astfel, facturi emise de Enel Energie şi Enel Energie Muntenia, în lunile decembrie şi ianuarie, aferente consumurilor perioadei noiembrie 2021 – ianuarie 2022, ce conţin schema de compensare pentru consumul de energie electrică, au început să fie stornate încă de săptămâna trecută. Ulterior, cei doi furnizori vor emite facturile recalculate aferente perioadei menţionate.

„Furnizorii Enel depun toate eforturile pentru a reflecta în facturi beneficiile acordate prin schema de compensare şi îşi asigură clienţii că vor continua să aplice acest sprijin, în conformitate cu reglementările în vigoare”, mai arată compania.

Plafonarea prețurilor vizează și business-urile, acestea vor plăti 1 leu kilowatt/oră.

„Avem nevoie acum, mai mult ca oricând, de susținere pentru redresarea post-pandemie. Pentru consumatorii non-casnici, IMM-uri și industria alimentară vom plafona prețurile la un leu pe kilowatt/oră, TVA inclus, pentru energie electrică și 0,37 bani kilowatt/oră la gaze naturale”, a spus premierul Româniaie, Nicolae Ciucă.

The post România începe plafonarea prețurilor la energie electrică appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code