- Se împlinesc opt ani de la anexarea Crimeei de către Rusia.
- Crimeea este departe de o revenire sub suveranitatea Ucrainei.
- UE a reînnoit sancţiunile împotriva Rusiei în speța Crimeea până în 2022.
Rusia nu pare că dă înapoi și își menține prezența militară de-a lungul graniței cu Ucraina, dar și în Crimeea, ocupată, deja, din 20 februarie. După opt ani, Rusia este, acum, mai îndrăzneață și pretinde că are drepturi istorice asupra teritoriilor și populațiilor din Ucraina.
Revenind la anul 2014, în doar două luni, rușii acaparau o zecime din teritoriul ucrainean. Uniunea Europeană a impus sancțiuni Rusiei, pentru anexarea ilegală, sancțiuni care sunt în vigoare până în luna iunie a acestui an.
O invazie și o anexare care, astăzi, au urmări tot mai complicate și greu de combătut. În 2021, miniștrii de externe din țările UE au reînnoit sancțiunile împotriva Rusiei, în ceea ce privește anexarea ilegală a Crimeei, până în iunie 2022.
Se vede treaba că nu a fost îndeajuns. La opt ani de la cea mai șocantă invazie, Rusia dă de înțeles că este chiar mai bine pregătită pentru încă una, mai îndrăzneață, care să readucă rușilor nu doar gloria de altădată, ci teritorii și populații la care pretinde că are drepturi istorice.
Occidentul a venit cu un lanț de critici și sancțiuni la adresa Rusiei. Paradoxal însă, Rusia a preferat să joace cartea aniversărilor fericite ale „reîntregirii unității naționale.”
În 2021, însuși Vladimir Putin a participat la un concert în Crimeea și a declarat că regiunea va fi întotdeauna o parte a Rusiei. Tot anul trecut, Aleksandr Lukaşenko, președintele Belarusului, a mărturisit într-un interviu că peninsula ucraineană Crimeea este rusească.
„Vreau să spun că noi suntem pregătiți să trăim în noile condiții geopolitice. Ba mai mult, noi îi privim pe vecinii noștrii nu doar ca pe niște vecini apropiați geografic. Îi vedem pe cetățenii acestor țări ca pe niște frați, pregătiți să le dăm umărul, sprijinul pentru a ne dezvolta și pentru a merge împreună mai departe. Dacă vom folosim abilitățile noastre va fi suficient. Noi nu o sa fim de acord doar cu un singur lucru, ca cineva să-și permită să folosească darurile noastre generoase pentru a provoca un prejudiciu Federației Ruse. Sper că mesajul meu va fi auzit”, a declarat Vladimir Putin.
Reprezentantul Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina a dezvăluit cum și când a început ocupația rusă a Crimeii și legătura cu Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014. Acesta susține că în 2013 a fost creată o grupare rusă pentru a asigura organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă.
CRIMEEA ȘI JOCURILE OLIMPICE DE LA SOCI
„În 2013, a fost creată o grupă rusă pentru a asigura organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă. Și în această perioadă s-au luat măsuri active pentru a se pregăti pentru faza activă a acestei olimpiade.
Au fost elaborate o mulțime de probleme legate de blocarea zonei maritime, blocarea spațiului aerian, desfășurarea diferitelor tipuri de operațiuni de recunoaștere, în plus, aeriene, cu implicarea unui număr mare de elicoptere și a diferitelor tipuri de aeronave, inclusiv aeronave de recunoaștere, aeronave de detectare radar cu rază lungă de acțiune.
Era sub masca unor antrenamente sau antrenamente pe care le-au efectuat, inclusiv deja la acea vreme, acțiuni agresive de informații împotriva țării noastre”, a spus Vadim Skibitsky, reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina.
DESPRE OCUPAȚIA RUSĂ ÎN CRIMEEA
Dacă vorbim din punct de vedere militar, atunci, de fapt, aceasta este perioada 20-22 februarie 2014, când Rusia a început acțiuni agresive și, ulterior, a început ocuparea peninsulei Crimeea.
De fapt, putem spune că a fost pe 23 februarie, când sistemul de control al Districtului Militar De Sud al Forțelor Armate ale Federației Ruse, grupul din Crimeea, au fost transferați la pregătirea deplină de luptă. Unitățile care au fost apoi implicate în consolidarea Flotei Mării Negre a Rusiei au părăsit deja punctele de desfășurare permanentă și au început să se mute în Crimeea.
Este 23 februarie care, din punct de vedere militar, este începutul unei ocupații pe scară largă a peninsulei Crimeea.” a adăugat Vadim Skibitsky, reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina.
The post Se împlinesc opt ani de la anexarea Crimeei de către Rusia appeared first on Aleph News.
Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.
Leontiuc Marius – senior editor