Flux-stiri

STUDIU. Păianjenii visează? O nouă cercetare sugerează că da

păianjenipăianjeni

  • Păianjenii săritori își mișcă rapid ochii și au spasme în timpul odihnei, sugerând că au vise, lucru care nu a mai fost observat până acum.
  • Întrebarea nu este „ai coșmaruri cu păianjeni” ci visează păiajenii? Despre muștele suculente, despre oameni?
  • Descoperirile grupului au fost publicate luna aceasta în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Păianjenii săritori – Salticidae – prezintă mișcări rapide ale ochilor și zvâcniri ale membrelor similare cu ceea ce se vede la câini și pisici care visează, spun cercetătorii, scrie The Guardian.

Întrebarea nu este „ai coșmaruri cu păianjeni” ci visează păiajenii? Despre muștele suculente, despre oameni?

O cercetare realizată în perteneriat între europeni și americani sugerează că mii de specii de păianjeni săritori ar putea experimenta R.E.M – Mișcarea rapidă a ochilor, faza somnului în care se produc cele mai intense vise. Deși studiul în cauză nu ajunge la concluzia că păianjenii au vise.

Echipa de la universități din Germania, Italia și Universitatea Harvard din SUA a observat arahnidele în timpul inactivității pe timp de noapte folosind camere cu infraroșu și a descoperit „accesuri periodice de mișcări retiniene laolată cu zvâcnirea membrelor și zvâcnirea stereotipă a picioarelor” .

Ochi de păianjen

Deși cercetătorii nu spun că păianjenii au experimentat cu siguranță ceva similiar de modelele de somn ale omului, ei spun că au rămas cu „întrebarea mai profundă dacă păianjenii săritori ar putea experimenta vise vizuale” .

,,Aveau spasme incontrolabile care semăna foarte mult ca atunci când câinii sau pisicile visează și au micile lor faze REM” , a declarat Daniela Rößler, biolog la Universitatea din Konstanz din Germania și autorul principal al studiului, pentru Scientific American.

Dacă asta înseamnă că au experiență vizuală asemănătoare cu felul în care noi trăim visele vizuale este o poveste complet diferită” , a spus ea într-un interviu separat pentru Washington Post.

Ea a sugerat că păianjenii ar putea trăi vise „prin vibrații”.

Descoperirile grupului au fost publicate luna aceasta în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Rößler a spus că studiul somnului REM este încă centrat în mare parte pe vertebratele terestre, în special pe mamifere și păsări, iar cercetările asupra insectelor și arahnidelor sunt rare.

The post STUDIU. Păianjenii visează? O nouă cercetare sugerează că da appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 13 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code