Flux-stiri

SUA salută implicarea țărilor europene în zona Indo-Pacifică: Franța rămâne „un partener vital”

  • Statele Unite salută intensificarea rolului țărilor europene în zona Indo-Pacifică.
  • Pe fondul criticilor enunțate de Administrația de la Paris, Franța rămâne „un partener vital”, spune secretarul de stat al SUA.
  • SUA, Regatul Unit și Australia au anunțat semnarea unui parteneriat de securitate în zona Indo-Pacifică.

Statele Unite salută un rol mai important al ţărilor europene în regiunea Indo-Pacifică, a afirmat Antony Blinken, potrivit agenţiei Reuters, după o întâlnire cu ministrul australian de Externe şi cu cel al Apărării, desfăşurată la Washington.

Uniunea Europeană a prezentat, joi, o strategie care prevede intensificarea activităţilor în zona Indo-Pacifică, „centrul de gravitaţie al lumii” din punctul de vedere al intereselor economice şi politice ale Bruxellesului.

„Franţa este un partener vital al SUA”, a subliniat Antony Blinken, citat de Agenţia France-Presse.

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au anunţat semnarea unui parteneriat de securitate în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine americane cu propulsie nucleară. În contextul noului acord, Australia va renunţa la contractul din anul 2016 cu firma franceză Naval Group.

Franţa a criticat vehement decizia SUA. „Această decizie brutală, unilaterală şi imprevizibilă ne aminteşte foarte mult de ceea ce obişnuia să facă domnul Trump. Sunt furios şi trist. Nu se face aşa ceva între aliaţi”, a reacţionat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian. „Este un atac pe la spate. Noi am creat o relaţie de încredere cu Australia, iar acum încrederea a fost afectată. Opţiunea de a exclude un aliat european şi partener precum Franţa este ceva ce nu putem decât să notăm şi să regretăm”, a subliniat ministrul francez de Externe.

Casa Albă susţine că Administraţia Joseph Biden a comunicat cu Franţa înaintea semnării parteneriatului de securitate cu Marea Britanie şi Australia, însă Ambasada franceză din Washington a negat acest lucru, semnalând că a aflat despre parteneriat din presă.

The post SUA salută implicarea țărilor europene în zona Indo-Pacifică: Franța rămâne „un partener vital” appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code