Flux-stiri

Sursele de energie verde au dat zece procente din electricitatea globală

  • Cererea pentru energia electrică a crescut semnificativ în ultimii ani.
  • Fapt care a dus și la o creştere bruscă a energiei pe bază de cărbune, care de la 1985 încoace s-a majorat.
  • Un studiu arată că, anul trecut, nevoia de energie electrică a fost echivalentă cu adăugarea unei noi Indii la reţeaua electrică mondială.

Cererea pentru energie electrică a crescut semnificativ în ultimii ani. Asta a dus și la o creştere bruscă a energiei pe bază de cărbune, care de la 1985 încoace s-a majorat. Un studiu arată că, anul trecut, nevoia de energie electrică a fost echivalentă cu adăugarea unei noi Indii la reţeaua electrică mondială, scrie BBC.

Energia solară şi eoliană, şi alte surse sustenabile au generat 38% din electricitatea mondială anul trecut. Pentru prima dată, eolienele şi panourile solare au generat 10% din totalul energiei.

Ponderea energiei eoliene şi solare s-a dublat din 2015. Mai multe țări au trecut pe energie verde

Frecvența utilizării energiei eoliene şi solare s-a dublat din 2015, când a fost semnat Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Ţările de Jos, Australia şi Viena au mutat o zecime din cererea lor de energie electrică de la combustibili fosili la surse verzi, în ultimii doi ani.

În ciuda creşterii, țări precum Danemarca, obţin acum mai mult de jumătate din energia electrică din surse eoliene şi solare, energia pe bază de cărbune a înregistrat, de asemenea, o creştere semnificativă anul trecut.

O mare parte din cererea crescută de energie electrică în 2021 a fost acoperită de combustibili fosili, energia electrică produsă pe bază de cărbune crescând cu 9%, cel mai rapid ritm de la 1985 încoace.

O mare parte din creşterea utilizării cărbunelui a avut loc în ţările asiatice, inclusiv în China şi India, dar creşterea cărbunelui nu a fost egalată de folosirea gazului, care a crescut la nivel global cu doar un procent, ceea ce înseamnă că preţurile în creştere ale gazului au făcut din cărbune o sursă mai populară de energie.

„În ultimul an, preţurile la gaz au fost foarte mari, iar cărbunele a devenit mai ieftin decât gazul„, a declarat Dave Jones.

El a numit creşterile de preţ atât pentru gaz, cât şi pentru cărbune: „un motiv dublu pentru ca sistemele de electricitate să ceară mai multă electricitate curată, deoarece economia s-a schimbat în mod fundamental”.

Războiul din Ucraina ar putea, de asemenea, să stimuleze sursele de energie electrică care nu depind de importurile de petrol şi gaze ruseşti.

The post Sursele de energie verde au dat zece procente din electricitatea globală appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora. Vidjean Mihai – senior editor Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code