Flux-stiri

UE nu se teme de Putin și este gata să reacționeze în legătură cu oprirea livrărilor de gaze rusești

  • Uniunea Europeană este ,,pregătită să reacționeze” la cea mai recentă decizie a Rusiei de a opri livrările de gaze către blocul comunitar, a declarat un înalt oficial UE.
  • Gigantul energetic rus de stat Gazprom a anunțat vineri că va întrerupe livrările de gaze către Europa prin intermediul gazoductului Nord Stream 1.
  • Acesta a invocat necesitatea unor reparații suplimentare.

Suedia va acorda sprijin de urgenţă producătorilor de electricitate, în condiţiile în care premierul a avertizat că decizia Rusiei de a opri livrările de gaze către Europa ar putea pune sistemul său financiar sub o presiune severă, scrie FT, citat de ZF.

Magdalena Andersson a declarat sâmbătă că guvernul va oferi finanţare de sute de miliarde de coroane producătorilor de energie electrică, care au văzut cum valoarea garanţiilor pe care trebuie să le depună la bursele de valori creşte ca răspuns la creşterea preţurilor la gaze şi energie şi la volatilitatea tot mai mare.

De asemenea, miniştrii energiei din UE vor lua în considerare luarea de măsuri pentru a atenua lipsa de lichidităţi pentru companiile energetice din întregul bloc, în cadrul unei reuniuni de urgenţă care va avea loc vineri, potrivit a doi oficiali informaţi cu privire la discuţii.

Andersson a avertizat că, dacă nu este controlată, creşterea cererilor de garanţii pentru producătorii de energie electrică ar putea afecta piaţa principală Nasdaq Clearing din Stockholm şi, în cel mai rău caz, ar putea declanşa o criză financiară.

Comentariile sale au fost făcute după ce Rusia a declarat vineri că nu va mai furniza gaze prin conducta Nordstream 1. Acest anunţ a fost făcut după ce pieţele de energie s-au închis în weekend.

,,Anunţul de ieri nu numai că riscă să ducă la o «iarnă de război» , dar ameninţă şi stabilitatea noastră financiară” , a declarat Andersson, alături de autoritatea de reglementare financiară a Suediei, guvernatorul băncii centrale şi ministrul de finanţe, la o conferinţă de presă de urgenţă sâmbătă.

Ministrul finlandez de finanţe Annika Saarikko a declarat pe Twitter că ţara sa va acţiona, de asemenea,. ,,Îngrijorarea este împărtăşită. Pregătiri similare sunt deja în curs de desfăşurare în Finlanda” , a scris Saarikko pe Twitter.

Acţiunile dramatice au subliniat gravitatea situaţiei cu care se confruntă Europa, care se străduieşte să asigure suficientă energie înainte de iarnă şi încearcă să evite răspândirea dificultăţilor în rândul producătorilor de energie electrică.

După ce în urmă cu opt zile preţurile la gaze şi electricitate au atins un nivel record în urmă cu opt zile, preţurile s-au răcit uşor în această săptămână, contractele de referinţă pentru gazul european şi pentru energia electrică din Germania scăzând amândouă cu aproximativ o treime – deşi rămân de aproximativ 10 ori mai mari decât nivelurile istorice.

Dar oprirea prelungită a Nord Stream 1 ar putea creşte volatilitatea şi ar putea impulsiona preţurile la redeschiderea tranzacţiilor luni.

The post UE nu se teme de Putin și este gata să reacționeze în legătură cu oprirea livrărilor de gaze rusești appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 11 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code