Flux-stiri

Un lider din Balcani avertizează Ucraina să nu îşi facă iluzii cu aderarea la UE

  • Un summit al liderilor Uniunii Europene şi al liderilor din Balcani nu a reuşit joi să depăşească impasul în ceea ce priveşte candidatura de aderare la UE a Macedoniei de Nord şi a Albaniei, chiar dacă Ucraina urma să devină candidat oficial la aderare.
  • Separat de decizia privind Ucraina şi Moldova, care a avut loc în cursul zilei de joi, liderii celor şase ţări din Balcani, Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia, şi-au exprimat dezamăgirea că negocierile nu au început sau sunt în impas, la ani de zile după ce li s-a promis o eventuală aderare la UE.
  • În cadrul summitului, UE şi-a reafirmat promisiunea, făcută în urmă cu aproape două decenii, de a acorda ţărilor din Balcani statutul de membru, după ce acestea ar fi adoptat reforme economice, judiciare şi politice profunde.

„Ceea ce s-a întâmplat este o lovitură serioasă dată credibilităţii Uniunii Europene”, a declarat Dimitar Kovacevski, prim-ministrul Macedoniei de Nord, într-o conferinţă de presă, după summitul UE-Balcani, referindu-se la lipsa de progrese, potrivit Reuters.

În cadrul summitului, UE şi-a reafirmat promisiunea, făcută în urmă cu aproape două decenii, de a acorda ţărilor din Balcani statutul de membru, după ce acestea ar fi adoptat reforme economice, judiciare şi politice profunde.

Însă dreptul de veto al Bulgariei, membră a UE, a rămas în vigoare din 2020, când a blocat negocierile de aderare cu Macedonia de Nord din cauza unei dispute legate de istorie şi limbă.

Albania este, de asemenea, reţinută, deoarece UE a legat progresul său de cel al Macedoniei de Nord.

„Macedonia de Nord este candidată de 17 ani, Albania de 8 ani”. UE este acuzată de „impotenţă”

Premierul albanez Edi Rama a salutat joi posibilitatea ca Ucraina să se alăture ţării sale ca ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, dar a avertizat să nu îşi facă speranţe că va fi un proces rapid.

„Macedonia de Nord este candidată de 17 ani, dacă nu am pierdut numărătoarea, Albania de opt ani”, a declarat Rama la sosirea sa la un summit UE cu ţările din Balcanii de Vest. „Este un lucru bun să acordăm Ucrainei acest statut. Dar sper ca poporul ucrainean să nu îşi facă multe iluzii.”

Premierul albanez Edi Rama a declarat că aceasta este o „ruşine” şi i-a acuzat, de asemenea, pe liderii UE de „impotenţă”, pentru că nu au reuşit să facă presiuni asupra Sofiei pentru a face concesii.

„Este o ruşine că o ţară NATO, Bulgaria, răpeşte alte două ţări NATO şi anume Albania şi Macedonia de Nord, în mijlocul unui război fierbinte în curtea din spate a Europei, cu alte 26 de ţări UE care stau pe loc într-un spectacol înfricoşător de impotenţă”, a declarat Rama reporterilor, referindu-se la invazia Rusiei în Ucraina.

Rama, care s-a gândit pentru scurt timp să nu participe la summit, a declarat că le-a explicat clar poziţia sa liderilor în sesiunea lor cu uşile închise de joi.

Cu toate acestea, prăbuşirea coaliţiei guvernamentale bulgare miercuri a însemnat că nu există nicio posibilitate de a face progrese la Bruxelles.

Astfel de decizii ale UE necesită unanimitate între cele 27 de state.

„Nici măcar o pandemie… un război ameninţător nu au reuşit să îi unească”, a spus Rama despre dezbinarea liderilor UE, referindu-se la războiul din Ucraina.

Autor: Iulian Moșneagu

The post Un lider din Balcani avertizează Ucraina să nu îşi facă iluzii cu aderarea la UE appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code