Flux-stiri

Unul din cinci cetățeni ucraineni şi-a părăsit casa după atacul asupra țării

  • Peste noapte, atacurile artileriei rusești au continuat să bombardeze zonele rezidențiale din Kiev, provocând sute de morți.
  • Calculele preliminare arată că aproximativ 30% din economia din Ucraina fie nu mai funcționează de acum, fie doar temporar.
  • Mii de refugiați ucraineni au stat la coadă pentru a obține cărți de identitate în capitala Poloniei, Varșovia.

Mai mult de o cincime din cele 44 de milioane de ucraineni care locuiau în țară înainte ca Rusia să invadeze ţara luna trecută au fost strămutate în interiorul ţării sau au fugit în alte ţări, părăsindu-și casa, conform estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Iar pentru cei care au rămas în ţară, milioane de oameni se confruntă zilnic cu o luptă pentru supravieţuire, în timp ce oraşele afectate puternic de lupte sunt sărace în alimente, nu au apă curată, nu au acces la asistenţă medicală şi stau în multe locuri fără a avea acces la căldură şi la electricitate.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat într-un raport din această lună că „se estimează că peste 12 milioane de ucraineni sunt blocați în zonele afectate sau nu pot pleca din cauza riscurilor sporite de securitate, a distrugerii podurilor şi a drumurilor, precum şi a lipsei de resurse sau de informaţii cu privire la locul unde pot găsi siguranţă şi cazare”, potrivit The New York Times.

Vineri, Naţiunile Unite au finalizat primul convoi de ajutoare umanitare urgente către un oraş greu afectat din estul Ucrainei, livrând provizii medicale, apă îmbuteliată, mese gata de consum şi conserve pentru a ajuta aproximativ 35.000 de ucraineni din Sumî.

Sperăm că acesta este primul din multe transporturi livrate oamenilor prinşi în capcana luptelor”, a declarat Amin Awad, coordonatorul de criză al ONU în Ucraina.

Viteza cu care s-a derulat criza umanitară este fără precedent în istoria modernă a Europei, transformând ceea ce fusese o naţiune paşnică într-un coşmar de distrugere şi moarte în doar câteva săptămâni. Peste trei milioane de ucraineni au fugit din țară de la începutul invaziei ruseşti, la 24 februarie, iar aproximativ 6,5 milioane de persoane au fost forţate să-şi părăsească locuinţele din cauza luptelor.

Între timp, forțele rusești deportează mii de cetățeni ucraineni împotriva voinței lor în Rusia, a afirmat Consiliul municipal din Mariupol într-o postare pe Telegram.

The post Unul din cinci cetățeni ucraineni şi-a părăsit casa după atacul asupra țării appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code