Flux-stiri

Banca Mondială: „Efectele economice ale războiului din Ucraina ar putea duce la revolte şi tulburări sociale în lume”

  • Banca Mondială anunță că efectele războiului ar putea duce la revolte și tulburări sociale în întreaga lume.
  • Creşterea preţurilor la energie şi la alimente, declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, ar putea exacerba îngrijorările.
  • Produsele agricole de bază erau deja cu 35% mai mari în ianuarie, comparativ cu anul trecut.

„Creşterea preţurilor la energie şi la alimente, declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, ar putea exacerba îngrijorările existente în ceea ce priveşte securitatea alimentară în Orientul Mijlociu şi în Africa şi ar putea alimenta o nelinişte socială tot mai mare”, a declarat economistul-şef la Banca Mondială, Carmen Reinhart.

Germania va găzdui vineri o reuniune virtuală a miniştrilor agriculturii din cadrul Grupului celor şapte economii avansate (G7) pentru a discuta impactul invaziei, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de stabilizarea pieţelor alimentare.

„Vor exista ramificaţii importante pentru Orientul Mijlociu, pentru Africa, Africa de Nord şi Africa subsahariană, în special”, care se confruntau deja cu insecuritatea alimentară, a declarat Reinhart într-un interviu acordat pentru Reuters.

„Nu vreau să fiu melodramatică, dar nu este exagerat faptul că insecuritatea alimentară şi revoltele au fost o parte din povestea din spatele Primăverii Arabe”, a spus ea, adăugând că loviturile de stat reuşite şi nereuşite au crescut în ultimii doi ani.

Primăvara arabă se referă la o serie de proteste şi revolte prodemocratice care au avut loc în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord începând cu 2010 în Tunisia şi extinzându-se în alte cinci ţări: Libia, Egipt, Yemen, Siria şi Bahrain.

Creşterile bruşte ale preţurilor la alimente pot duce la tulburări sociale, aşa cum s-a întâmplat în 2007-2008 şi din nou în 2011, când creşterile globale ale preţurilor la alimente au fost asociate cu revolte în peste 40 de ţări.

Produsele agricole de bază erau deja cu 35% mai mari în ianuarie, comparativ cu anul trecut, şi se aşteaptă să crească şi mai mult din cauza războiului, deoarece Rusia şi Ucraina sunt ambele mari exportatori de grâu, porumb, orz şi ulei de floarea-soarelui, a raportat Banca Mondială luna trecută, la câteva zile după ce a început invazia rusă.

The post Banca Mondială: „Efectele economice ale războiului din Ucraina ar putea duce la revolte şi tulburări sociale în lume” appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code