Flux-stiri

Ce trebuie să faci dacă ai simptome, ești contact direct sau ai fost depistat pozitiv cu COVID-19

24 de infectări cu COVID-19 la o fabrică din Pașcani. DSP Iași a întrerupt activitatea24 de infectări cu COVID-19 la o fabrică din Pașcani. DSP Iași a întrerupt activitatea

  • Acum te poți testa gratuit și la medicul de familie.
  • Dacă ești vaccinat stai în carantină 5 zile, în loc de 14 zile.
  • Dacă ești nevaccinat stai în carantină 10 zile.

Ce trebuie să faci dacă ești depistat pozitiv cu COVID-19. Acum te poți testa gratuit și la medicul de familie. Dacă ești vaccinat stai în carantină 5 zile, în loc de 14 zile. Dacă ești nevaccinat stai în carantină 10 zile , în loc de 14 zile

Dacă ai reușit să scapi până acum de virus și încă nu te-ai infectat de la debutul pandemiei și până acum, fie te-ai protejat foarte bine, fie ești norocos.

Ce faci dacă ești infectat

Oricine ar trebui să fie pregătit în cazul în care ajunge să se infecteze. Primul pas este testarea.  Fiecare persoană se poate testa la medicul de familie, la un laborator specializat în teste pentru detecția virusului SARS-CoV-2, RT-PCR, la farmacie, printr-un apel de urgență la 112*sau prin a se prezenta la camera de gardă a unui spital.

„Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență. Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus. Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare”, informează Ministerul Sănătății.

Cât trebuie să stai în carantină

Perioada de carantină s-a schimbat, astfel că, persoanele vaccinate sau trecute prin boală în perioada ultimilor 180 de zile stau cinci zile în carantină, în loc de 14 zile. Carantina persoanelor vaccinate sau trecute prin boală se face sub atenta monitorizare a medicului de familie.

Persoanele nevaccinate stau în prezent în carantină zece zile, în loc de 14 zile, câte erau inițial.

The post Ce trebuie să faci dacă ai simptome, ești contact direct sau ai fost depistat pozitiv cu COVID-19 appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code