Flux-stiri

Certificatul verde, obligatoriu pentru angajați. Proiectul de lege a trecut de Comisiile Senatului. DOCUMENT

Certificatul verde poate deveni obligatoriu în magazine, excluzând magazinele esențiale, cum ar fi magazinele alimentare.Certificatul verde poate deveni obligatoriu în magazine, excluzând magazinele esențiale, cum ar fi magazinele alimentare.

  • Printre domeniile incluse în proiect sunt educația, sănătatea, dar și Parlamentul.
  • Prevederile nu se aplică autorităților și instituțiilor din cadrul autorității judecătorești.
  • Angajații care nu au certificat verde pot fi suspendați timp de 30 de zile și ulterior pot fi concediați, potrivit proiectului.

Comisiile Senatului au aprobat marți seara introducerea certificatului verde pentru toți angajații, atât de la stat, cât și de la privat. Documentul va fi obligatoriu în toate instituțiile din România.

Dispozițiile privind certificatul verde se aplică autorităților, instituțiilor publice și de interes public, de utilitate publică și celorlalte unități publice, centrale și locale, regiilor autonome, operatorilor economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.

Printre domeniile incluse în proiect sunt educația, sănătatea, dar și Parlamentul. Prevederile nu se aplică autorităților și instituțiilor din cadrul autorității judecătorești.

Tabel Centralizator Certificat Verde Personal Sanitar_IS by Otilia Serescu on Scribd

Angajații care nu au certificat verde pot fi suspendați timp de 30 de zile și ulterior pot fi concediați, potrivit proiectului.

Conform primelor informații, proiectul a fost votat de senatorii PNL, UDMR si USR, în timp ce reprezentanții AUR și PSD s-au opus. Următorul pas este introducerea proiectului în plen.

Decizia finală aparține Camerei Deputaților, care este for decizional.

Cine este afectat

Personalul din:
• toate unităţile sanitare, publice şi private
• toate unităţile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate
• din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă și unitățile subordonate
• din Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unitățile subordonate
• din unitățile de asistenţă medicală profilactică şi curativă
• din laboratoarele de analize medicale, publice şi private
• care activează ca furnizori de servicii medicale, inclusiv de specialitate, de dispozitive medicale și de medicamente
• centrele de asistență sociale
• sistemul de învățământ preuniversitar și superior
• autoritățile, instituțiile publice și de interes public , de utilitate publică și celorlalte unități publice, centrale și locale, regiilor autonome, operatorilor economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan
• membrii Camerei Deputaților și ai Senatului
• persoanele care ocupă funcții publice sau de demnitate publică, precum și tuturor categoriilor de personal care își desfășoară activitatea în cadrul respectivelor entități.

Cine este scutit de această obligație

Măsura, în forma votată de Senat, nu se aplică autorităților și instituțiilor din cadrul autorității judecătorești.

Ce pățești dacă nu ai certificat

• raporturile de serviciu, respectiv contractele in baza cărora își desfășoară activitatea personalul din unitățile publice și private, care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile. Suspendarea se constată prin dispoziția scrisă a organului de conducere a unității emisă în condițiile legii.
• Suspendarea operează de drept sau continuă, după caz, fără plata drepturilor salariale, de la data la care personalul încetează să mai prezinte certificat digital al UE privind COVID-19. Perioada de suspendare dispusă în conditiile alin. (2) se calculeaza prin cumulul tuturor zilelor de suspendare până la împlinirea numărului maxim de 30 de zile.
• În situația în care personalul din unitățile publice cumulează 30 de zile de suspendare raportul de serviciu, respectiv contractul în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept. Încetarea se constată prin dispoziția scrisă a organului de conducere a unității emisă în condițiile legii.
• În situația in care personalul din unitățile private cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul dispune fie prelungirea suspendării pentru o nouă perioada de 30 zile, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea la inițiativa angajatorului, în condițiile legii.
• Suspendarea de drept nu operează sau, după caz, încetează în cazul persoanei vaccinate cu cel puțin o doză de vaccin anti COVID-19. În acest caz persoana vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin anti COVID19, beneficiază de testarea gratuită la locul de muncă exclusiv până la încheierea la termen a schemei complete de vaccinare, având obligația încheierii schemei complete în termenul stabilit de normele medicale. Dovada efectuării primei doze de vaccin se face cu adeverința de vaccinare

Ce pățesc cei care nu respectă legea

• Nerespectarea obligațiilor în sarcina persoanele juridice reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, aplicată unităților publice și private
• Nerespectarea obligațiilor prevăzute în sarcina conducerii unităților publice si private prevăzute reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei, aplicată conducerii unității respective sau persoanei desemnate de aceasta pentru îndeplinirea obligațiilor
• Nerespectarea obligațiilor reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei, aplicată persoanelor prevăzute de lege precum și persoanelor fizice – furnizori de servicii, de dispozitive si de medicamente.

Avocat: Se forțează Constituția

Avocatul Toni Neacșu spune că după intrarea ăn vigoare a legii va putea fi atacată de Avocatul Poporului.

„Acest lucru mai mult ca sigur se va întâmpla, dacă ea va trece în forma actuală. Deși se pot restrânge anumite drepturi, Consituția interzice abolirea unui drept și aici vorbim despre dreptul la muncă”, a spus avocatul Toni Neacșu, la Aleph News.

The post Certificatul verde, obligatoriu pentru angajați. Proiectul de lege a trecut de Comisiile Senatului. DOCUMENT appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code