Flux-stiri

După întâlnirea cu Lavrov, Turcia afirmă că planul de export de cereale din Ucraina este rezonabil

  • Turcia afirmă că planul de export de cereale din Ucraina este rezonabil, după întâlnirea cu Lavrov.
  • Mai mult, un ministru turc vorbeşte despre voinţa de a reveni la negocieri pentru încetarea focului.
  • După invazie, Turcia a depus eforturi pentru a media o încetare a focului, dar discuţiile s-au estompat.

Turcia afirmă că planul de export de cereale din Ucraina este rezonabil, după întâlnirea cu Lavrov. Mai mult, un ministru turc vorbeşte despre voinţa de a reveni la negocieri pentru încetarea focului.

Ministrul de externe al Turciei a declarat miercuri că un plan al Naţiunilor Unite de a relua exporturile de cereale ucrainene de-a lungul unui coridor maritim este „rezonabil” şi necesită mai multe discuţii cu Moscova şi Kiev pentru a se asigura că navele vor fi în siguranţă, informează Reuters.

Aflat alături de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, ministrul turc Mevlut Cavusoglu a declarat că întâlnirea de la Ankara a fost fructuoasă şi s-a perceput inclusiv voinţa de a reveni la negocieri între părţi pentru o posibilă încetare a focului.

Invazia Rusiei în Ucraina, în februarie, a oprit exporturile de cereale din Marea Neagră ale Kievului, ameninţând o criză alimentară globală. ONU a făcut apel la cele două părţi, precum şi la vecinul maritim şi membrul NATO, Turcia, să convină asupra unui coridor.

Orice acord ar putea implica o escortă navală turcească pentru petrolierele care părăsesc Odesa şi alte porturi ucrainene – care sunt în prezent blocate de marina militară a Rusiei – şi care se îndreaptă spre strâmtorile Turciei şi pieţele globale.

„Au fost lansate diverse idei pentru exportul de cereale ucrainene pe piaţă şi cel mai recent este un mecanism care poate fi creat între ONU, Ucraina, Rusia şi Turcia„, a declarat Cavusoglu.

„Îl vedem ca fiind rezonabil”, a adăugat el. ,,Bineînţeles că atât Ucraina, cât şi Rusia trebuie să îl accepte„.

Lavrov a declarat că Ucraina trebuie să lase navele comerciale să părăsească porturile sale în siguranţă pentru a ajunge la un acord privind coridorul de mărfuri.

Turcia, care are relaţii bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, a declarat anterior că este pregătită să îşi asume un rol în cadrul unui „mecanism de observare” dacă se ajunge la un acord.

Miniştrii rus şi turc ai apărării au discutat marţi despre potenţialul coridor de export de cereale, iar un oficial turc de rang înalt declarase că Ankara se aşteaptă la progrese la întâlnirea cu Lavrov.

După invazie, Turcia a depus eforturi pentru a media o încetare a focului, dar discuţiile s-au estompat. Ankara a criticat invazia Moscovei şi a trimis Kievului drone înarmate, dar a refuzat să impună sancţiuni occidentale Moscovei, cu care are legături comerciale strânse.

The post După întâlnirea cu Lavrov, Turcia afirmă că planul de export de cereale din Ucraina este rezonabil appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code