Flux-stiri

InSecuritate. Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA la București: Singurul mod de a preveni măcelul din Ucraina este ca sancțiunile împotriva lui Putin să fie mai mari

  • Adrian Zuckerman: Ziua bună pentru a-l opri pe Putin este azi. Realitatea e că ziua și mai bună ar fi fost ieri sau acum 10 zile, dar din păcate nu s-a întâmplat așa și trebuie oprit cât mai repede posibi.
  • Adrian Zuckerman: Din păcate, sancțiunile împotriva Rusiei și a lui Putin nu au fost suficient de semnificative ca să-l oprească.
  • Adrian Zuckerman: Trebuie oprită achiziția de petrol și gaze de la ruși. În cazul Swift, sunt tranzacții care nu sunt sancționate dacă sunt pentru energie. Trebuie să fie toate sancționate.

Invitat al emisiunii InSecuritate, Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA la București, a afirmat că sancțiunile împotriva Rusiei, după invadarea Ucrainei, trebuie să fie extinse astfel încât nimeni să nu mai poată subvenționa războiul lui Putin. În opinia sa, pentru oprirea liderului de la Kremlin e nevoie de o coaliție formată nu numai din țările NATO, ci și din afara organizației nord-atlantice, care, alături de UE are obligația să protejeze Ucraina.

Prezentăm principalele declarații ale fostului ambsador al SUA, Adrian Zuckerman, în dialog cu Bogdan Nicolae, sâmbătă seara, la emisiunea InSecuritate:

Când va fi oprit Putin?

Adrian Zuckerman: Ziua bună pentru a-l opri pe Putin este azi. Realitatea e că ziua și mai bună ar fi fost ieri sau acum 10 zile, dar din păcate nu s-a întâmplat așa și trebuie oprit cât mai repede posibi. Fiecare zi în care așteptăm mor sute dacă nu mii de copii, femei, civili nevinovați. Sigur că am văzut  toți imaginilela televizor cu clădiri rezidențiale, școli, universități, alte centre civile care sunt bombardate. Nu numai cu bombe tipice, de armată, ci bombe care nu ar trebui folosite, folosite special să ucidă cât mai mulți civili posibil.

Adrian Zuckerman: Din păcate, sancțiunile împotriva Rusiei și a lui Putin nu au fost suficient de semnificative ca să-l oprească și așa că în opinia mea trebuie făcute mai multe lucruri ca să-l oprească pe acest măcelar. Oamenii sunt omorîți în fiecare zi și nu cred că omenirea civilizată poate să stea și să se uite fără să facă nimic ca să oprească acest măcelar.

Adrian Zuckerman: Domnul Putin e un mincinos. El a spus că îi e frică de un atac din partea NATO. NATO nu a atacat pe nimeni, niciodată. E o organizație făcută pentru apărare, împotriva atacurilor asupra țărilor membre europene, în principal împotriva Rusiei, ca să nu fie atacate cum se întâmplă astăzi. Doi, care mă oripilează, dar într-un fel e de râs, spune că el vrea să protejeze oamenii din Ucraina de nazism, o conspirație între America și Germania și bieții oameni din Ucraina nici nu știu că sunt victime pentru că suferă de sindromul Stockholm. Ce spune omul ăsta nu contează. Nu poți să te bazezi pe ce spune, pe ce promite. Trebuie oprit.

La fel ca Hitler în 1938 și 1939, Putin continuă să ucidă oameni inocenți din Europa fără să-i pese și trebuie oprit.

Adrian Zuckerman: Dictatorii nu pot fi opriți de subalterni, dar cred că singurul mod de a preveni măcelul din Ucraina este ca sancțiunile să fie mai mari împotriva lui Putin. Trebuie ca America și restul lumii să nu mai cumpere gaz și petrol. Cred că trebuie să facem un no fly zone, nu peste toată Ucraina, dar măcar peste niște culoare unde să se poată aproviziona ucrainenii cu alimente, să se acorde ajutor umanitar și să ajungă armele care le sunt trimise. Făcând un no fly zone nu este mare diferență între ce facem acum și le interzice avioanelor care e cea mai mare primejdie pentru civili să nu mai vină aici. Eu sper că lui Putin e frică de NATO, e frică de America. E cred că acesta e singurul mod de a rezolva situația.

Cine sau ce îl poate opri pe Putin din acest război?

Adrian Zuckerman: E greu de spus cine. În opinia mea, trebuie să fie o coaliție formată minim din statele europene. Ar fi bine să nu fie numai NATO, dar e un număr de state europene care nu sunt în NATO și ar fi bine ca ele să participe și oricine altcineva din lume ar vrea să participe, ar trebui să o facă. Pentru că ceea ce se întâmplă aici sunt crime împotriva umanității, amintește de Hitler în 38 și 39, care are un apetit să invadeze țări din Europa, una după alta și trebuie oprit. Și spun că e ca Hitler fără să încerc să trivializez memoria sau amintirea Holocaustului.

Adrian Zuckerman: Așa o să se întîmple și acum unde țări ca România, R. Moldova, țările baltice, toate se simt amenințate. Acum cîteva zile a amenințat Finlanda și Suedia. Cred că Putin are mai multă influență în țările din vestul Rusiei decât în cele din vestul Europei și spun sincer eu nu o să încerc niciodată să ghicesc ce este într-o minte de nebun. Dar el a spus clar că vrea să refacă ceea ce a fost imperiu rusesc sau URSS și, ca să facă asta, sunt multe țări care făceau parte din acestea și, cum am văzut nu a avut nicio reținere să intre în Crimeea, în Donbas. Aparent vrea să fac acel coridor de legătură cu Kalinigradul. Ce e în mintea lui, e altă discuție.

Adrian Zuckerman: Lucrurile acestea nu apar din senin. România, Ungaria, toate țările europene au fost, în ultimii ani, de când e dl. Putin la putere, victimele unei campanii de dezinformare și propagandă. Și asta nu a început ieri. A început acum mulți ani și continuă.

Adrian Zuckerman: Un lucru foarte important pentru Europa este contribuția de 2% din PIB la bugetul NATO pentru apărare. Și asta a fost un punct de discordie între europeni și fosta administrație SUA și trebuie să spun că sunt mândru că România se numără printre cele 5-6 țări care alocă acești bani. Restul țărilor plăteau mai puțin. Germania plătea destul de puțin și acum a anunțat că va contribui la apărare cu 2,5% din PIB, care este o cifră enormă și din păcate trebuia făcută mai demult.

Adrian Zuckerman: Nord Stream 2 nu e făcut ca să dea mai mult gaz sau petrol în Europa . Acesta a fost făcut ca să aducă petrol și gaz în Germania și ca rușii să poată să închidă Nord Stream 1 și să șantajeze restul Europei și Ucraina.

Sunt suficientele sancțiunile împotriva Rusiei?

Adrian Zuckerman: Trebuie oprită achiziția de petrol și gaze de la ruși. În cazul Swift, sunt tranzacții care nu sunt sancționate dacă sunt pentru energie. Trebuie să fie toate sancționate. Nimeni nu mai trebuie să cumpere gaz și petrol rusesc. Nu trebuie să-i dăm bani lui Putin ca să subvenționeze acest război. Și președintele Biden a spus foarte bine  și a avut dreptate că sancțiunile trebuie făcute cu înțelepciune ca să facă rău Rusiei și nu Americii.

Adrian Zuckerman: Cred că ar fi o greșeală ca SUA să acționeze singură. Cred că toată lumea civilizată trebuie să se adune să oprească acest criminal împotriva umanității. Ce am văzut până acum de la președintele Biden și echipa lui e că au făcut exact așa, au mobilizat  UE și NATO și toată lumea. S-a făcut bine până acum, dar din păcate nu destul.Cred că greșeala, dacă poți săi spui așa, e că nimeni nu și-a dat seama în realitate ce tip de provocare e acest Putin.

Adrian Zuckerman: Cel mai important în opinia mea este ca toate țările civilizate, care i se opun lui Putin, trebuie să trimită un mesaj și acest mesaj să fie: dl. Putin lucrurile acestea nu se încheie când ești în Ucraina, lucrurile astea se termină numai când tu și colegii tăi criminali din Moscova nu mai sunt la putere. Și aceste măsuri vor fi din ce în ce mai dure până când tu o să ajungi într-o boxă la Haga. Și cu tine acolo vor fi toți generalii care au dat ordine să distrugă și să ucidă copii, femei, în spitale, școli, pe stradă. Și asta trebuie transmis clar, fără echivoc nu numai de America. S-a terminat. Trebuie să i se spună NU! Până ajungem în ziua aia, Putin o să continue. Suntem aproape să-i spunem asta, dar trebuie spus clar.

Cum îl poate opri România pe Putin?

Adrian Zuckerman: România a făcut multe lucruri bune și continuă să facă multe lucruri bune. Polonia și România au fost și sunt cei mai buni membri NATO, UE și parteneri ai Americii în a proteja estul, prevăzând exact această primejdie. România trebuie să protejeze Marea Neagră unde sunt zăcăminte de gaze. Au fost incidente acolo. Și acum rușii au controlul în Insula Șerpilor, din câte am înțeles, care e foarte apropiată de zăcămintele de gaz românești în Marea Neagră. Nu știu ce intenții o să aibă acolo dacă sunt lăsați să controleze Ucraina.

Adrian Zuckerman: Sunt mândru de companiile private care nu mai au de-a face cu Rusia, și-au încheiat afacerile acolo. Poate luând una câte una nu e semnificativ, dar luate împreună e foarte semnificativ. Sper ca și restul companiilor de acolo își vor înceta afacerile și nu vor mai avea de a face cu Rusia.

Adrian Zuckerman: România a fost foarte, foarte inteligentă când adoptat planul de cooperare cu America, semnat acum un an și jumătate, pe 10 ani. A cumpărat rachete Patriot, Heimers, elicoptere, alte rachete, naval strike misles, coastal strike misles și alte sisteme pentru apărare, în colaborare cu forțele de apărare americane. Și așa că planul sub președintele Iohannis și premierul Ciucă nu putea să fie mai bun. A făcut un lucru vizionar într-un fel, pentru că au anticipat primejdia de la ruși. Cred că România e pregătită să colaboreze și să apere flancul estic al NATO, în colaborare cu americanii și restul forțelor din NATO. Este cea mai bună poziție pe care o putea avea o țară mică precum România.

Adrian Zuckerman: Trebuie să ne uităm cu multă atenție la ce s-a întâmplat cu Ucraina. Nu uitați că Ucraina avea arme nucleare, i s-au făcut multe promisiuni Ucrainei că o să fie protejată dacă renunță la ele. Clar că aceste promisiuni nu au fost respectate. Și sunt uitate. De aceea eu cred că UE și America au datoria să protejeze Ucraina după ce Ucraina a făcut aceste aranjamente să renunțe la armele nucleare.

The post InSecuritate. Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA la București: Singurul mod de a preveni măcelul din Ucraina este ca sancțiunile împotriva lui Putin să fie mai mari appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code