Flux-stiri

LIVE UPDATE. 359 zile de invazie. În deschiderea Berlinalei, Zelenski invită arta și filmul să se implice

  • „Cinematograful poate inspira și influența oameni care pot schimba lumea” , a declarat Volodimir Zelenski la deschiderea Berlinalei.
  • Liderul se află în centrul documentarului eveniment al festivalului, Superpower, filmat de Sean Penn în plină invazie rusă și care urmează să fie proiectat sâmbătă.
  • „Este foarte simbolic să ne aflăm la Berlin, orașul în care a căzut zidul” , într-o lume în care se construiește în prezent un alt zid împotriva libertății, a declarat o artistă iraniană, referindu-se la Ucraina, dar și la Iran.

Cinematograful […] poate inspira și influența oameni care pot schimba lumea” , a declarat Volodimir Zelenski la deschiderea Berlinalei, care a decis să se concentreze asupra Ucrainei.

Cultura și cinematografia nu pot fi în afara politicii, atunci când este vorba de o politică de agresiune, de crime în masă, de crimă, de teroare […] o politică de război total precum cea a Rusiei” , a continuat președintele ucrainean, vorbind prin intermediul unei înregistrări video, potrivit presei franceze.

Liderul se află în centrul documentarului eveniment al festivalului, Superpower, filmat de Sean Penn în plină invazie rusă, în urmă cu aproape un an, și care urmează să fie proiectat sâmbătă.

În aceste vremuri, arta nu poate fi neutră” , iar dacă cultura rămâne tăcută, ea contribuie la rău” , a continuat cel care a fost actor înainte de a fi ales președinte, mulțumind festivalului german care a programat mai multe filme ucrainene și care și-a pictat Ursul de Aur în galben și albastru, culorile Ucrainei.

După un sejur la Kiev, Sean Penn însuși, emoționat, a mărturisit pe scenă despre starea de spirit a ucrainenilor care, în opinia sa, nu s-a schimbat” de la invazie: voința lor este pur și simplu întărită” , a adăugat actorul și regizorul american. Există o solidaritate și o unitate extraordinare care ar trebui să ne inspire pe toți.

Zelenski, care a cerut deja sprijinul lumii filmului la deschiderea ultimului Festival de la Cannes, a fost descris mai devreme în cursul zilei drept „un erou al timpului nostru” de către actrița americană Anne Hathaway.

Hathaway a prezentat She Came To Me, un film în afara competiției care deschide festivalul, în care joacă alături de Peter Dinklage și Marisa Tomei.

,,Lumea se destramă „

Anne Hathaway a mulțumit Berlinalei pentru că oferă tuturor ocazia de a amplifica mesajul Ucrainei: dorința aproape universală de pace” .

Joi dimineață, Kristen Stewart, președinta juriului, a declarat că ca răspuns la o lume care se prăbușește în jurul nostru […], este o ocazie imensă de a putea prezenta lucruri frumoase” .

Actrița americană, în vârstă de 32 de ani, este cea mai tânără președintă a juriului din istoria festivalului de la Berlin, al treilea ca mărime din Europa, după Cannes și Veneția.

Stewart, care a trecut de la seria Twilight la filme independente, în special cu Olivier Assayas, are alături un juriu majoritar feminin, cu actrița iraniană exilată în Franța Golshifteh Farahani, văzută la Hollywood în special în Paterson, și spaniola Carla Simon, câștigătoare a Ursului de Aur în 2022 cu Our Suns.

Este foarte simbolic să ne aflăm la Berlin, orașul în care a căzut zidul” , într-o lume în care se construiește în prezent un alt zid împotriva libertății, a declarat artista iraniană, referindu-se la Ucraina, dar și la Iran.

The post LIVE UPDATE. 359 zile de invazie. În deschiderea Berlinalei, Zelenski invită arta și filmul să se implice appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 16 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code