Flux-stiri

LIVE UPDATE. Ziua 163 de invazie. Zelenski crede că Republica Chineză poate convinge Rusia să oprească războiul din Ucraina

zelenskizelenski

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski caută o oportunitate de a discuta direct cu președintele chinez Xi Jinping.
  • Trei nave încărcate cu cereale au primit permisiunea de a părăsi porturile ucrainene, la câteva zile după ce prima navă încărcată cu cereale a părăsit țara de la invazia Rusiei.

ORA 05:00

Bilanţ distrugeri:

Armata ucraineană a eliminat două unităţi de artilerie ruseşti, patru baze şi un sediu al comandamentului central rus, a declarat Serhiy Bratchuk, directorul ODVU, potrivit Mediafax.

O bază militară şi un pod de cale ferată lângă Herson.

O bază în regiunea Doneţk.

O unitate de artilerie în zona Chornobavka din regiunea Herson.

Unităţi de artilerie şi baze în zona Novoї Kakhovka din regiunea Herson.

ORA 04:00

NATO pune presiune pe Ucraina: „Rusia nu trebuie să câştige războiul”

Ucraina a fost forţată să cedeze din teritoriu în estul ţării. Trupele sale nu au făcut faţă ofensivei ruseşti şi au fost nevoite să se retragă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a apărat armata, despre care susţine că se va regrupa pentru atacuri viitoare, potrivit Mediafax.

Armata ucraineană a respins cu succes două atacuri ruseşti asupra aşezării strategice Pisky. Ucraina şi-a petrecut ultimii opt ani fortificând poziţiile defensive din Pisky, considerată ca o zonă tampon între Doneţk şi rebelii susţinuţi de ruşi.

Secretarul general al NATO nu este impresionat de strategia Ucrainei şi afirmă, cu îngrijorare, că sunt necesare măsuri urgente pentru ca Moscovei să nu i se permită să câştige războiul, potrvit Reuters.

„Este în interesul nostru ca această politică agresivă promovată de Moscova să nu reuşească. NATO şi ţările sale membre ar putea fi nevoite să sprijine Ucraina cu arme şi asistenţă pentru o lungă perioadă de timp”, a declarat Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unui discurs susţinut în ţara sa natală, Norvegia.

Pe fondul temerilor unor politicieni occidentali că ambiţiile Rusiei s-ar putea extinde dincolo de Ucraina, Stoltenberg avertizează: „Dacă preşedintele Putin se gândeşte să facă ceva similar unei ţări NATO, aşa cum a făcut cu Georgia, Moldova sau Ucraina, atunci toată NATO va fi implicată. Forţa de răspuns va fi imediată şi alianţa va copleşi expansiunea rusă”

ORA 03:00

Alte trei nave care transportă cereale au fost autorizate să plece din Ucraina

Trei nave încărcate cu cereale au primit permisiunea de a părăsi porturile ucrainene, la câteva zile după ce prima navă încărcată cu cereale a părăsit țara de la invazia Rusiei, în cadrul unui acord obținut cu greu pentru a elibera peste 20 de milioane de tone de provizii din Ucraina, potrivit The New York Times.

Navele sunt așteptate să plece vineri dimineață, dacă vremea va permite, se arată în comunicat. Conform înțelegerii, prima lor oprire se va face în apele turcești, pentru o inspecție comună a echipelor.

ORA 02:00

Soldații ucraineni de pe front resping forțele rusești cu ajutorul armelor grele americane

Rusia a bombardat joi mai multe orașe-cheie din Ucraina, inclusiv Harkov. Al doilea oraș ca mărime al țării a fost sub focul inamicului încă din prima zi a invaziei, apropierea sa de graniță făcându-l o țintă ușoară pentru Rusia, potrivit PBS News Hour.

Dar armele occidentale recent livrate ajută Ucraina să încetinească avansul rusesc.

ORA 01:00

Rusia pretinde că a capturat o poziție cheie în Donbas

Forțele rusești și cele aliate susțin că au înregistrat progrese semnificative în campania lor în curs de consolidare a controlului asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, potrivit The National Interest.

Trupele aparținând Republicii Populare Donețk (RPD), formațiune separatistă aliniată cu Rusia, au anunțat, la începutul acestei săptămâni, că au capturat o mină în apropierea orașului Avdiivka, aflată într-o poziție strategică.

„Unitatea noastră a capturat complet mina”, a declarat un luptător al RPD într-o înregistrare video, potrivit Wall Street Journal, citat de aceeași sursă.

Luptătorul RPD ar fi adăugat că Avdiivka, situat la mai puțin de un kilometru și jumătate de mină, este următorul în avansul Rusiei. Armata rusă a declarat că a provocat pierderi semnificative forțelor ucrainene în zona Avdiivka și în alte câteva situri din provincia Donețk.

Înalți oficiali ucraineni au confirmat parțial câștigurile raportate de Rusia.

Președintele Volodimir Zelenski a descris poziția forțelor ucrainene în estul Ucrainei ca fiind „infernală”, menționând că Rusia are avantajul în est.

„Este adevărat că nu putem sparge complet avantajul armatei ruse în materie de artilerie și efective, iar acest lucru se simte clar în bătălii, în special în Donbas”, a declarat el.

Înaltul oficial militar ucrainean, Oleskiy Gromov, a declarat reporterilor că trupele ucrainene au fost forțate să se retragă din mina și regiunea Semigorye în direcția Bakhmut, o locație ucraineană cheie, așezată pe axa Sloviansk-Kramatorsk.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat, săptămâna aceasta, că forțele ruse și cele aliate cu Rusia au capturat o serie de locații mai mici din estul Ucrainei, inclusiv mai multe așezări de la periferia orașului Bakhmut. Unele dintre avansurile teritoriale revendicate de Rusia, cum ar fi în cazul satului Berestove, sunt contestate de rapoartele ucrainene.

Sloviansk și Kramatorsk sunt două dintre ultimele mari bastioane ucrainene din regiunea Donbas. Forțele ruse au mobilizat zeci de grupuri tactice de batalioane în direcția Sloviansk după ce au cucerit orașele gemene Severodonețk și Lisichansk la începutul acestei veri.

Rusia urmărește să controleze în totalitate regiunea Donbas, care cuprinde provinciile vecine Donețk și Lugansk, ca parte a ceea ce Kremlinul numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina.

ORA 00:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski caută o oportunitate de a discuta direct cu președintele chinez Xi Jinping

Potrivit lui Zelenski, există mai multe subiecte pe care dorește să le discute cu președintele chinez, iar cel mai important este cel al legăturilor economice dintre China și Rusia.

Zelenski consideră că Republica Chineză dispune de pârghii economice pentru a pune presiune asupra Federației Ruse.

The post LIVE UPDATE. Ziua 163 de invazie. Zelenski crede că Republica Chineză poate convinge Rusia să oprească războiul din Ucraina appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 20 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code