Flux-stiri

NASA lansează DART, prima sa misiune „de apărare planetară”: „Nu există niciun risc pe termen scurt”

O rachetă SpaceX, compania lui Elon Musk, va lansa miercuri dimineaţă, la primele ore ale dimineţii, o misiune NASA menită să testeze tehnologii de apărare a planetei, prin lovirea intenţionată a unui asteroid, relatează CNBC.

„Vom lovi un asteroid”, a declarat Omar Baez, directorul principal al programului de lansare al NASA Launch Services Program, în timpul unei conferinţe de presă. „Nu-mi vine să cred că facem asta”

Cunoscută sub numele de misiunea Double Asteroid Redirection Test (sau DART), agenţia spaţială încearcă să înveţe „cum să devieze o ameninţare care ar veni” spre Pământ, a declarat Thomas Zurbuchen, administratorul asociat al direcţiei pentru misiuni ştiinţifice a NASA.

„Fiţi siguri, acea stâncă, în acest moment, nu reprezintă o ameninţare”, a spus el.

SpaceX va lansa DART cu o rachetă Falcon 9 de la Baza Forţelor Spaţiale Vandenberg din California, cu o fereastră de lansare care începe miercuri la ora 1:20 a.m. ET.

DART este o navă spaţială de 610 kilograme care va petrece 10 luni călătorind spre o pereche de asteroizi, care poartă numele Didymos şi Dimorphos. Laboratorul de fizică aplicată Johns Hopkins din Maryland a construit DART, în timp ce compania spaţială Redwire a contribuit la navigaţia navei spaţiale şi la panourile solare care o vor alimenta.

Scopul misiunii este de a lovi cel mai mic dintre cei doi asteroizi, Dimorphos, cu nava spaţială la o viteză de peste 24.000 de km pe oră şi a vedea cum impactul modifică traiectoria asteroidului.

Misiunea DART costă NASA aproximativ 330 de milioane de dolari în total, SpaceX câştigând un contract de 69 de milioane de dolari în 2019 pentru lansare. Nu numai că este prima misiune de apărare planetară a NASA, dar DART reprezintă, de asemenea, prima misiune a SpaceX care lansează o navă spaţială către un alt corp planetar.

„Aceasta este pur şi simplu cea mai tare misiune. Vă mulţumim tuturor pentru că aţi permis SpaceX să facă parte dintr-o misiune de apărare planetară cu adevărat importantă”, a declarat Julianna Scheiman, directorul SpaceX pentru misiuni civile de sateliţi, în timpul unei conferinţe de presă.

SpaceX a testat racheta Falcon 9 vinerea trecută, în vederea pregătirii lansării.

Asteroidul Dimorphos este de mărimea Marii Piramide din Giza, în timp ce asteroidul Didymos are un diametru mai mare decât înălţimea One World Trade Center din New York. După ce va ajunge la asteroizi şi înainte de a se izbi de Dimorphos, nava spaţială DART va lansa un mic satelit pentru a face fotografii ale impactului.

Chiar dacă misiunea testează o metodă de apărare planetară, Zurbuchen a subliniat că NASA nu are cunoştinţă de niciun risc pe termen scurt pentru Pământ. Există miliarde de asteroizi şi comete care orbitează în jurul Soarelui, dar numai câteva au şanse să lovească Pământul într-o perioadă îndelungată de timp.

„Dintre toate obiectele din apropierea Pământului pe care le cunoaştem astăzi, niciunul nu reprezintă o ameninţare în următorii 100 de ani”, a spus Zurbuchen.

The post NASA lansează DART, prima sa misiune „de apărare planetară”: „Nu există niciun risc pe termen scurt” appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code