Flux-stiri

ONU îndeamnă toate țările să ajute Republica Moldova, întrucât „războiul are un impact devastator asupra economiei țării”

  • ONU cere ca Republica Modova să fie sprijinită.
  • Antonio Guterres a ajuns luni pe teritoriul țării.
  • Antonio Guterres a cerut modernizarea parteneriatelor cu Moldova.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU) îndeamnă națiunile să ajute Moldova,
țara ce resimte impactul războiului din Ucraina vecină.

Aflat luni la Chișinău, Antonio Guterres a remarcat „impactul devastator” pe care războiul din Ucraina îl are asupra economiei Republicii Moldova. El a cerut să se ia în considerare modernizarea parteneriatelor economice cu acest stat. Asta pentru că în Republica Moldova, trupele rusești și separatiste erau în „alertă maximă”, a avertizat armata ucraineană.

Moldova este o țară mică cu o inimă mare. Dar resursele sale sunt limitate. Organizația Națiunilor Unite și organizațiile noastre partenere pot sprijini guvernele pentru a răspunde nevoilor tuturor celor afectați de acest război doar dacă cele două apeluri umanitare pentru 2,25 miliarde de dolari americani în interiorul Ucrainei și 1,85 miliarde de dolari pentru răspunsul la refugiați sunt finanțate în totalitate, și îndemn toate țările să ofere cu generozitate. În termeni globali, acestea sunt sume minuscule”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Forțele pro-ruse au rupt secțiunea transnistreană a Republicii Moldova în 1992. Aproximativ 1.500 de soldați ruși au rămas pe teritoriul Moldovei, Regiunea a devenit o zonă de confict ce s-ar putea extinde dincolo de granițele Ucrainei.

De asemenea, îndemn toate țările să aibă în vedere consolidarea parteneriatului economic cu Moldova și să sprijine oportunitățile pentru tinerii din această țară. Războiul are un impact devastator asupra economiei Moldovei, lanțurile de aprovizionare fiind întrerupte, iar prețurile la combustibili și alimente crescând rapid. Pentru vecinii săi din Uniunea Europeană, solidaritatea masivă față de Moldova nu este o chestiune de generozitate. Este o chestiune de interes personal. Mulți tineri moldoveni se gândesc să plece sau au plecat deja, în timp ce mulți rămân activi în susținerea țării lor din exterior. Moldova are nevoie de pace de dragul acestor tineri agenți dinamici ai schimbării care au atât de multe de oferit”, a spus Antonio Guterres.

The post ONU îndeamnă toate țările să ajute Republica Moldova, întrucât „războiul are un impact devastator asupra economiei țării” appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code