Flux-stiri

Porumbeii şi șobolanii, duşmanii marilor oraşe. Cum abordează metropole europene înmulțirea lor favorizată de schimbările climatice

  • Speciile de dăunători din marile orașe europene s-au înmulțit pe fondul schimbărilor.
  • În Bruxelles sunt folosite contraceptive împotriva porumbeilor. De asemenea, autoritățile din Toulouse folosesc dihorii pentru a alunga șoarecii și alte specii de rozătoare.
  • Porumbeii nu sunt singurele specii care se înmulțesc datorită schimbărilor climatic. În orașe s-a înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă a numărului de șobolani.

Speciile de dăunători din marile orașe europene s-au înmulțit pe fondul schimbărilor climatice, motiv pentru care autoritățile recurg la metode inedite pentru a ține sub control înmulțirea necontrolată, potrivit POLITICO.

Contraceptive împotriva porumbeilor

În Bruxelles sunt folosite contraceptive împotriva porumbeilor deoarece prinderea sau omorârea acestor păsări este interzisă. De asemenea, autoritățile din Toulouse folosesc dihorii pentru a alunga șoarecii și alte specii de rozătoare.

Creșterea temperaturilor a creat condițiile favorabile pentru înmulțirea rapidă a șobolanilor, porumbeilor și a altor specii dăunătoare. Acest lucru a generat o problemă urgentă de sănătate publică pentru administrațiile municipale.

Am anticipat de multă vreme că schimbările climatice vor deveni una dintre cele mai importante amenințări la adresa biodiversității. Dar se pare că unele specii reacționează diferit la amenințări, iar unele din acestea se pot dezvolta de fapt ca urmare a schimbărilor climatice și a urbanizării” , a declarat Kris Murray, expert în ecologie și sănătate publică la Imperial College din Londra.

Boom

În Bruxelles, iernile blânde au favorizat înmulțirea porumbeilor, motiv pentru care autoritățile sunt nevoite să recurgă la noi metode pentru ca înmulțirea păsărilor să nu scape de sub control.

Porumbeii produc mai mulți pui ca urmare a vremii mai calde. Păsările lasă în urmă multe excremente … Din acest motiv, există mult găinaț care trebuie curățat în spațiile publice și de pe clădirile mai vechi” , a declarat Zoubida Jellab, consilier municipal.

1 porumbel poate produce până la 12 kilograme de găinaț pe an

În medie, un porumbel poate produce până la 12 kilograme de găinaț pe an. Pe lângă faptul că murdăresc spațiile publice, aceste excremente pot conține bacterii care reprezintă un risc pentru sănătate.

În regiunea Bruxelles, capturarea și uciderea porumbeilor este interzisă. În aceste condiții, autoritățile locale au adoptat o strategie pentru a diminua numărul acestor păsări. În zonele în care sunt hrăniți porumbeii au plasat pastile contraceptive ce duc la infertilitatea femelor.

Metoda SUA

Folosite prima oară în Statele Unite, aceste conceptive au fost incluse în planurile de a ține sub control populațiile de porumbei din metropole, precum Paris și Barcelona.

(Metoda) este mult mai umană decât capturarea și sterilizarea lor – ceva ce se făcea acum 10 ani – sau uciderea lor cu otravă, arme sau alte animale” , a mai precizat Jellab.

Această metodă a fost testată prima dată în 2019 și s-a dovedit a fi una de succes deoarece numărul porumbeilor a scăzut cu până la 50% în zone ca Piața Clémentine. Din acest motiv, municipalitatea din Bruxelles a anunțat că o va aplica și în alte zone ale orașului.

Oamenii de știință au avertizat că, pe fondul schimbărilor climatice, ar putea reapară specii parazitare, purtătoare de boli.

Înmulțirea șobolanilor, o problemă în Franța

Porumbeii nu sunt singurele specii care se înmulțesc datorită schimbărilor climatic. În orașe s-a înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă a numărului de șobolani, deoarece temperaturile mai ridicate le permit să își adăpostească puii iarna și să se reproducă pe tot parcursul anului.

Perioadele de îngheț mai scurte, precum și cantitatea de hrană disponibilă în spațiul public au dus la o creștere vizibilă a populațiilor de rozătoare în marile orașe” , a declarat Françoise Ampoulange, consilier municipal responsabil cu bunăstarea animalelor din Toulouse.

Orașul francez testează o nouă metodă pentru a diminua numărul de rozătoare.

Capcanele sunt plasate la ieșirile din vizuini și până la trei dihori sunt eliberați pentru a alunga șobolanii. În general, capcanele obișnuite prind doar șobolanii mai tineri, dar acest sistem reușește să prindă cuplurile «alfa» care produc puii coloniei” , a explicat Ampoulange.

Strategia este o alternativă utilă la sistemele convenționale, având în vedere că există reguli stricte privind utilizarea otrăvurilor, a spus Ampoulange. Șobolanii prinși de dihori sunt apoi eutanasiați cu gaz.

Reînvierea țânțarilor

De asemenea, oamenii de știință au avertizat că Europa urmează să se confrunte cu noi specii de dăunători, dar cu reapariția altora, considerați stârpiți de zeci de ani. De exemplu, temperaturile mai ridicate de pe continentul european duc la înmulțirea unor specii speciilor invazive de țânțari, a precizat Murray.

Țânțarii Aedes aegypti pot fi purtători de virusuri periculoși, cum ar fi dengue, febra galbenă, zika și chikungunya. Estimările noastre arată că acestea ar putea fi comune în Europa până la sfârșitul deceniului” , a spus el

Numeroase specii de țânțar au dus la izbucnirea unor boli în orașele europene în prima jumătate a secolului XX, dar au dispărut ca urmare a câtorva ierni aspre și a unor practici mai bune de gestionare a țânțarilor. Acum, schimbările climatice îi fac deja să reapară în sudul Europei.

The post Porumbeii şi șobolanii, duşmanii marilor oraşe. Cum abordează metropole europene înmulțirea lor favorizată de schimbările climatice appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 29 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code