Flux-stiri

Putin, către Scholz: UE va putea continua plata gazului în euro

  • Putin pare că s-a răzgândit și a acceptat ca statele din UE să plătească gazele în euro.
  • Banca prin intermediul căreia vor fi efectuate plățile va trebui să convertească sumele.
  • Putin a decis impunerea plății in ruble ca urmare a restricțiilor impuse din cauza războiului.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a înştiinţat, miercuri seară, pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, că statele din cadrul Uniunii Europene vor putea achita în continuare gazele în euro, însă conversia în ruble va fi făcută de banca prin care se efectuează tranzacţiile.

„Preşedintele rus, Vladimir Putin, a informat, marţi după-amiază, într-o conversaţie care a avut loc la gazeiniţiativa sa, că va emite, de la 1 aprilie, un decret potrivit căruia plăţile pentru exporturile de gaze vor fi echivalate în ruble. În acelaşi timp, a subliniat în conversaţie că nu se va schimba nimic pentru partenerii europeni care au contracte.

Plăţile ar urma să fie efectuate tot în euro, prin intermediul Băncii Gazprom, care nu este vizată de sancţiuni, iar Banca va converti, apoi, plăţile în ruble”, anunţă Guvernul Germaniei, potrivit unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

Putin va continua să respecte contractele semnate în ceea ce privește plata pentru gazele furnizate

„În conversaţia cu Vladimir Putin, cancelarul Olaf Scholz nu a acceptat procedura, ci a cerut informaţii scrise, pentru a o înţelege mai bine. Prin urmare, rămâne valabil ce s-a stabilit de la nivelul Grupului G7: livrările de energie vor fi achitate în euro sau în dolari, aşa cum este stipulat în contracte”, subliniază Guvernul de la Berlin.

Administraţia Vladimir Putin a părut să nuanţeze, miercuri, solicitarea efectuării plăţilor în ruble pentru gazele exportate în Uniunea Europeană, Moscova explicând că planul va fi aplicat etapizat. „Am vorbit deja despre acest lucru, plăţile şi livrările de gaze sunt un proces extins în timp”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Figaro. Oficialul rus a explicat că noul sistem de plăţi nu va fi aplicat de joi pentru clienţii europeni. „Nu se pune problema de a face livrări mâine şi a fi plăţiţi până seara. Nu, este vorba de un proces mai extins în timp, la nivel tehnic”, a subliniat Dmitri Peskov, insistând, totuşi, că sistemul plăţilor în ruble va fi, în final, aplicat.

The post Putin, către Scholz: UE va putea continua plata gazului în euro appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code