NEWSNET

Flux-stiri

România și alte țări cer adoptarea unui demers comun al UE privind piețele de gaze și electricitate

  • România şi alte patru țări cer reforme şi o abordare comună în UE pe piața gazelor şi a energiei electrice.
  • Reprezentanții celor cinci state au semnat o declarație comună în cinci puncte.

Documentul este semnat de miniștrii guvernelor din România, Spania, Franța, Cehia şi Grecia.

Aceștia au constata că prețul gazului şi prețurile angro ale energiei electrice au crescut dramatic în ultimele luni devenind o povară considerabilă pentru gospodării şi pentru companii, cu un impact deosebit de intens asupra celor mai vulnerabili şi asupra IMM-urilor.

Demnitarii propun o abordare, bazată pe cinci piloni

În primul rând, este necesară o abordare comună la nivel european. Avem nevoie de un set de instrumente de politică europeană pentru a coordona răspunsurile naționale, pentru a reacționa imediat la creșterile dramatice ale prețurilor, spun semnatarii documentului.

În al doilea rând, în ceea ce privește gazul, ar trebui să investigăm funcționarea pieței europene a gazului pentru a înțelege de ce cantitățile contractate de gaze au fost insuficiente.

De asemenea, ar trebui să elaborăm linii directoare comune privind depozitarea gazului pentru a atenua creșterea prețurilor. În plus, ar trebui să ne coordonăm mai bine achizițiile de gaze pentru a ne creste puterea de negociere, susțin cei cinci miniștri.

În al treilea rând, trebuie să reformăm piața angro de energie electrică. Piața electricității are multe avantaje: asigură aprovizionarea cu energie în orice moment, pentru toate țările europene, însă trebuie îmbunătățită pentru a stabili o legătură mai bună între prețul plătit de consumatori şi costul mediu de producție al energiei electrice, în mixturile naționale de producție.

Ce importanță are acest lucru?

Acest lucru este cu atât mai important cu cât decarbonizarea va duce la creșterea folosirii energiei electrice în economie, adaugă demnitarii.

În al patrulea rând, ar trebui să ne concentrăm pe obținerea independenței energetice prin investiții în diversificarea aprovizionării cu energie şi reducerea dependenței europene de țările exportatoare de gaze, cât mai curând posibil.

Electricitatea obținută cu emisii reduse de carbon, de exemplu biomasa, energia eoliană şi solară, va juca un rol cheie în diversificarea aprovizionării noastre cu energie, explică cei cinci miniștri.

În al cincilea rând, Sistemul european de tranzacționare a emisiilor (ETS) este esențial pentru a stabili un preț explicit al emisiilor de carbon şi pentru a începe tranziția energetică.

Prin urmare, pentru a le oferi părților interesate, publice şi private, oportunitatea de a-și planifica din timp şi de a-și muta investițiile către activități cu emisii reduse de carbon, trebuie să asigurăm un preț mai predictibil al carbonului şi să evităm volatilitatea excesivă, precizează miniștrii din România, Spania, Franța, Cehia și Grecia.

The post România și alte țări cer adoptarea unui demers comun al UE privind piețele de gaze și electricitate appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor
Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code