Flux-stiri

Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea de gaze către Finlanda

Finlanda ar putea rămâne fără gaz rusescFinlanda ar putea rămâne fără gaz rusesc

  • Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea de gaze către Finlanda. Liderii finlandezi au declarat că ţara va solicita aderarea la NATO „fără întârziere”
  • Principalii politicieni finlandezi au fost avertizaţi că Rusia ar putea întrerupe vineri livrările de gaze către vecina Finlanda, a relatat joi ziarul local Iltalehti, citând surse anonime, conform Reuters.
  • Ziarul nu a precizat de unde ar fi venit avertismentul, iar Reuters nu a putut verifica informaţia.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au declarat joi că Finlanda va solicita aderarea la NATO „fără întârziere”, ceea ce a determinat Rusia să promită un răspuns.

Majoritatea gazului utilizat în Finlanda provine din Rusia, dar gazul reprezintă doar aproximativ 5% din consumul anual de energie al ţării.

Cu toate acestea, pierderea celei mai mari părţi a aprovizionării cu gaz ar însemna că giganţi industriali precum Neste şi Metsa, precum şi alte companii din industria forestieră, chimică şi alimentară ar trebui să găsească surse alternative de energie sau să îşi adapteze producţia.

La 5 mai, guvernul finlandez a declarat că este pregătit pentru posibilitatea ca vecinul său estic să întrerupă livrarea de gaze la sfârşitul lunii mai, ca răspuns la refuzul Finlandei de a se conforma cererilor Rusiei ca plăţile pentru gaz să fie făcute în ruble.

Având conexiuni directe prin conducte cu Rusia, Finlanda şi ţările baltice sunt mai dependente de gazul rusesc decât alte ţări europene.

Rușii au replicat dur prin vocea ministrului de Externe Serghei Lavrov. „Aderarea Finlandei la NATO reprezintă o schimbare radicală în politica externă a țării. Rusia va fi forțată să ia măsuri de retorsiune, atât de natură tehnico-militară, cât și de altă natură, pentru a opri apariția amenințărilor la adresa securității sale naționale”, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Kremlinul consideră că decizia Finlandei de a adera la NATO este o amenințare la adresa Rusiei.

The post Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea de gaze către Finlanda appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code