Flux-stiri

Silvio Berlusconi s-a retras din cursa pentru alegerile prezidențiale din Italia

  • Fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi, a anunțat că renunță la candidatura pentru funcția de președinte.
  • Berlusconi a făcut o campanie amplă pentru a-i succede lui Sergio Mattarella, cu toate că analiștii politici din Italia au fost sceptici.
  • Într-o declaraţie făcută în marja unei întâlniri virtuale cu alţi lideri ai dreptei, Silvio Berlusconi a asigurat că are voturile necesare, dar că, într-un spirit de „responsabilitate naţională”, le-a cerut susţinătorilor săi să-i retragă candidatura.

Silvio Berlusconi, în vârstă de 85 de ani, s-a retras din cursa pentru alegerile prezidențiale ale Republicii. Acest demers a fost anunțat în cadrul unei întâlniri a liderilor de centru-dreapta care a avut loc online. În numele lui Berlusconi, care nu a fost prezent, Licia Ronzulli, senator Forza Italia, foarte apropiată de liderul Forza Italia, i-a informat pe aliații de centru-dreapta despre decizia fostului premier: „Vom face o propunere comună cu centrul-dreapta pentru președinția Republicii, pentru a obține un consens maxim posibil”, a scris ABC.

Berlusconi a făcut o campanie amplă pentru a-i succede lui Sergio Mattarella, cu toate că analiștii politici din Italia au fost sceptici că miliardarul ar putea obține voturile necesare pentru a ocupa această funcție, informează Agerpres.

Într-o declaraţie făcută în marja unei întâlniri virtuale cu alţi lideri ai dreptei, Silvio Berlusconi a asigurat că are voturile necesare, dar că, într-un spirit de „responsabilitate naţională”, le-a cerut susţinătorilor săi să-i retragă candidatura.

Mario Draghi este favorit în cursa prezidențială

Potrivit sursei citate, favoritul în cursa pentru funcția de președinte al Italiei este actualul premier, Mario Draghi, fost șef al Băncii Centrale Europene.

Silvio Berlusconi ar prefera ca Draghi să își termine mandatul de premier, care ar urma să se încheie după alegerile din 2023.

Consider că este necesar ca guvernul Draghi să îşi finalizeze activitatea până la sfârşitul legislaturii”, a spus Berlusconi într-un comunicat transmis de purtătorul său de cuvânt. Aceasta i-ar permite să realizeze reforma sistemului fiscal şi judiciar, precum şi a administraţiei, promise în schimbul miliardelor de euro din planul de redresare post-pandemie al Uniunii Europene, a spus fostul prim-ministru.

Preşedintele Italiei – un rol, în esenţă, ceremonial – exercită o putere considerabilă în cazul unei crize politice, fie că aceasta implică dizolvarea parlamentului, alegerea prim-ministrului sau refuzul acordării mandatului unor coaliţii fragile.

O mie de senatori, deputaţi şi reprezentanţi regionali vor începe luni votul. Pentru alegerea preşedintelui sunt necesare două treimi din voturi în primele trei tururi, apoi majoritatea absolută în tururile următoare.

Coaliția de dreapta i-a cerut lui Berlusconi să candideze, dar era puțin probabil să aibă succes din cauza dificultăților de a obține sprijinul larg necesar în mod tradițional în rândul celor peste 1.000 de parlamentari și delegați regionali implicați.

The post Silvio Berlusconi s-a retras din cursa pentru alegerile prezidențiale din Italia appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code