Flux-stiri

UE a aprobat: profiturile din activele rusești înghețate vor fi folosite pentru a ajuta Ucraina

  • Majoritatea acestor fonduri, 90%, vor merge direct către nevoile militare ale Ucrainei
  • În 2022, partenerii occidentali ai Ucrainei au înghețat aproximativ 300 de mild $ în active rusești
  • Nevoile Ucrainei de ajutor extern sunt în creștere, pe măsură ce Rusia intensifică presiunea pe front

Consiliul Uniunii Europene a dat undă verde folosirii profiturilor din activele suverane rusești înghețate pentru a sprijini Ucraina. Informația a venit luni, de la reprezentanța cehă în UE.

Planul de Miliarde

Planul aprobat vizează să strângă între 2,5 și 3 miliarde de euro anual. Majoritatea acestor fonduri, 90%, vor merge direct către nevoile militare ale Ucrainei. Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a declarat că Rusia trebuie să plătească pentru daunele provocate de război. Sumele sunt impresionante: până la 3 miliarde de euro doar anul acesta!

Contextul Global

În timpul invaziei din 2022, partenerii occidentali ai Ucrainei și aliații au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari în active rusești. Aproximativ două treimi din aceste active sunt deținute de compania belgiană Euroclear.

Propunerea SUA vs. UE

SUA au propus confiscarea bunurilor rusești. Dar UE s-a temut de complicațiile legale și fiscale. Așa că Bruxelles-ul a venit cu o altă idee: să folosească profiturile generate de activele înghețate pentru a ajuta Kievul. În martie, Comisia Europeană a propus ca 90% din fonduri să fie folosite pentru arme, iar restul de 10% să susțină industria de apărare a Ucrainei.

Acordul Politic

După săptămâni de dezbateri intense, ambasadorii UE au ajuns la un acord pe 8 mai. Nevoile Ucrainei de ajutor extern sunt în creștere, pe măsură ce Rusia intensifică presiunea pe front și continuă atacurile aeriene. Oficialii ucraineni au cerut insistent confiscarea activelor rusești pentru o finanțare durabilă, fără a pune presiune pe bugetele partenerilor.

Așadar, UE face un pas important în sprijinul Ucrainei. Profiturile din activele înghețate rusești vor fi folosite pentru a ajuta Kievul, iar Rusia va plăti pentru daunele de război. Ce părere ai despre acest plan?

Citește și

The post UE a aprobat: profiturile din activele rusești înghețate vor fi folosite pentru a ajuta Ucraina appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 63 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code