Flux-stiri

Alertă de tsunami în Tonga, după erupția unui vulcan subacvatic

tsunamitsunami

  • Autoritățile din Fiji au emis o avertizare de tsunami pentru locuitori.
  • Imaginile postate pe rețelele sociale arată cum apa ajunge la țărm și inundă casele.
  • Vulcanul a provocat o coloană de cenușă, aburi și gaze.

O alertă de tsunami este în vigoare pentru întreaga națiune din Pacific, după ultima dintr-o serie de erupții ale vulcanului Hunga Tonga Hunga Ha’apai. O alertă de tsunami a fost emisă de națiunea Tonga din Pacific după ce un vulcan subacvatic a erupt.

Un videoclip postat pe platformele de socializare a arătat valuri mari care au ajuns la țărm în zonele de coastă. Serviciile meteorologice din Tonga au declarat că a fost introdusă o alertă de tsunami pentru toată Tonga. Autoritățile din Fiji, țară vecină, au emis, de asemenea, un avertisment, spunând oamenilor să evite țărmul din cauza curenților puternici și a valurilor periculoase.

Valuri de tsunami de 83 cm au fost observate de măsurători la Nuku’alofa, capitala Tonganiei, și valuri extrem de mari la Pago Pago, capitala Samoa Americană, a declarat Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific.

Este cea mai recentă dintr-o serie de erupții spectaculoase ale vulcanului Hunga Tonga Hunga Ha’apai. Dr. Faka’iloatonga Taumoefolau a postat pe Twitter imagini care arată cum apa se prăbușește pe țărm și inundă proprietățile.

„Se poate auzi literalmente erupția vulcanului, sună destul de violent”, a scris el. Un convoi de poliție și trupe militare ar fi evacuat regele Tupou al VI-lea al Tonga din palatul său din apropierea țărmului, în timp ce locuitorii se îndreptau spre zone mai înalte.

Oamenii de știință au observat explozii masive, tunete și fulgere în apropierea vulcanului după ce acesta a început să erupă vineri dimineața devreme, a relatat site-ul de știri Matangi Tonga.

Site-ul a precizat că imaginile din satelit au arătat o coloană de cenușă, aburi și gaze cu o lățime de cinci kilometri, care se ridică până la 12 kilometri în aer. La mai mult de 1.400 de mile distanță, în Noua Zeelandă, oficialii au avertizat cu privire la valuri de furtună cauzate de erupție.

Agenția națională de gestionare a situațiilor de urgență din această țară a declarat că se așteaptă ca „curenți puternici și neobișnuiți și valuri imprevizibile” să lovească coasta de nord și de est a Insulei de Nord și a Insulelor Chatham.

The post Alertă de tsunami în Tonga, după erupția unui vulcan subacvatic appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code