Flux-stiri

OMS: Aproape de trei ori mai multe persoane au murit de COVID decât cele raportate oficial

  • Numărul oficial al deceselor direct atribuite COVID-19 și raportate la OMS în această perioadă, din ianuarie 2020 până la sfârșitul lui decembrie 2021, este puțin peste 5,4 milioane.
  • Chiar și înainte de pandemie, aproximativ 6 din 10 decese din întreaga lume nu au fost înregistrate, potrivit OMS.
  • Grupul de experți OMS, format din experți internaționali care au lucrat luni de zile la aceste date, a folosit o combinație de informații naționale și locale, precum și modele statistice, pentru a estima totalurile acolo unde datele sunt incomplete – o metodologie pe care India a criticat-o.

Aproape de trei ori mai multe persoane au murit din cauza COVID-19 decât arată datele oficiale, potrivit unui nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cea mai cuprinzătoare privire asupra adevăratului bilanț global al pandemiei de până acum.

Au existat 14,9 milioane de decese în exces asociate cu COVID-19 până la sfârșitul anului 2021, a precizat joi organismul ONU, potrivit Reuters.

Numărul oficial al deceselor direct atribuite COVID-19 și raportate la OMS în această perioadă, din ianuarie 2020 până la sfârșitul lui decembrie 2021, este puțin peste 5,4 milioane.

Cifrele OMS privind mortalitatea excesivă reflectă persoanele care au murit din cauza COVID-19, precum și cele care au murit ca urmare indirectă a epidemiei, inclusiv persoanele care nu au putut avea acces la asistență medicală pentru alte afecțiuni atunci când sistemele au fost copleșite în timpul valurilor uriașe de infecție.

De asemenea, se iau în calcul și decesele evitate în timpul pandemiei, de exemplu, datorită riscului mai mic de accidente rutiere în timpul închiderilor.

Dar cifrele sunt, de asemenea, mult mai mari decât cele oficiale, din cauza deceselor care nu au fost raportate în țările care nu au raportat în mod corespunzător. Chiar și înainte de pandemie, aproximativ 6 din 10 decese din întreaga lume nu au fost înregistrate, potrivit OMS.

Raporturi departe de adevăr în India

Raportul OMS a precizat că aproape jumătate din decesele care nu au fost contabilizate până acum au fost înregistrate în India. Raportul sugerează că 4,7 milioane de persoane au murit acolo ca urmare a pandemiei, în principal în timpul unei valuri uriașe în mai și iunie 2021.

Cu toate acestea, guvernul indian estimează un număr mult mai mic de decese pentru perioada ianuarie 2020-decembrie 2021: aproximativ 480.000. OMS a declarat că nu a examinat încă pe deplin noile date furnizate săptămâna aceasta de India, care a ripostat la estimările OMS și a publicat marți propriile cifre privind mortalitatea pentru toate cauzele de deces în 2020.

Grupul de experți OMS, format din experți internaționali care au lucrat luni de zile la aceste date, a folosit o combinație de informații naționale și locale, precum și modele statistice, pentru a estima totalurile acolo unde datele sunt incomplete – o metodologie pe care India a criticat-o.

Cu toate acestea, alte evaluări independente au estimat, de asemenea, un număr de morți în India mult mai mare decât cel oficial al guvernului, inclusiv un raport publicat în Science, care a sugerat că trei milioane de persoane ar fi murit din cauza COVID în această țară.

Alte modele au ajuns, de asemenea, la concluzii similare cu privire la numărul de decese la nivel mondial, care este mult mai mare decât statisticile înregistrate. Pentru comparație, se crede că aproximativ 50 de milioane de oameni au murit în pandemia de gripă spaniolă din 1918, iar 36 de milioane de oameni au murit din cauza HIV de la începutul epidemiei, în anii 1980.

Samira Asma, director general adjunct al OMS pentru date, analiză și impact, care a co-conducător al procesului de calcul, a declarat că datele sunt „sângele vital al sănătății publice”, necesare pentru a evalua și a învăța din ceea ce s-a întâmplat în timpul pandemiei, și a solicitat mai mult sprijin pentru ca țările să îmbunătățească raportarea.
Prea multe sunt necunoscute”, a declarat ea reporterilor în cadrul unei conferințe de presă.

The post OMS: Aproape de trei ori mai multe persoane au murit de COVID decât cele raportate oficial appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code