Flux-stiri

Primele reacții după excluderea lui Cristi Danileț din profesie: „CSM a riscat foarte mult”

Legile Justiției, lansate în dezbatere publică: Se propune desființarea SIIJLegile Justiției, lansate în dezbatere publică: Se propune desființarea SIIJ

  • Cătălin Predoiu, ministrul Justiției: „CSM a riscat foarte mult cu excluderea lui Cristi Danileț din magistratură”.
  • Stelian Ion, fost ministru al Justiției: Sesizăm Comisia Europeană pentru derapajele de la CSM.
  • Secția pentru judecători a CSM a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj.

Au apărut primele reacții după decizia Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a-l exclude din profesie pe cunoscutul judecător Cristi Danileţ.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, consideră că CSM a riscat foarte mult cu o astfel de decizie, și spune că se va abține de la alte comentarii până la o decizie definitivă a instanței.

„CSM a riscat foarte mult cu această decizie, iar dacă acesta este noul nivel de exigență pe care dorește să îl impună în sistemul judiciar la nivel de politică disciplinară, atunci el trebuie impus la modul general și fără excepții, pentru a nu crea favoritisme”, a scris Cătălin Predoiu pe pagina de Facebook.

„Un episod foarte grav pentru justiția din România”

La rândul său, Stelian Ion, fost ministru al Justiției înainte de revenirea în funcție a lui Cătălin Predoiu, a anunțat sesizarea Comisiei Europene în cazul Danileț.

CSM trebuie să fie un garantul independenței justiției, și nu un instrument prin care să se afecteze independența justiției. Ieri s-a consumat un episod foarte grav pentru justiția din România și pentru democrația din România. Secția pentru judecători a CSM a decis sancționarea disciplinară a unor judecători, în principal pentru delicte de opinie, pentru chestiuni care țin de viața privată”, a transmis Stelian Ion pe contul său de Facebook.

Acesta a făcut trimitere atât la excluderea din magistratură a judecătorului Danileț, cât și la sancționarea a cinci judecători de la Curtea de Apel Constanța care, spune Stelian Ion, „au îndrăznit să dea decizii importante în dosare de renume, cum este tripleta Mazăre, Nicușor Constantinescu și Strutinsky”.

Cristi Danileț, judecător la Tribunalul Cluj, a fost exclus din magistratură de CSM, abaterea reținută fiind „conduită prin care se aduce atingere imaginii justiției”, după ce a postat, pe TikTok două filmulețe. Magistratul spune că imaginile nu au legătură cu profesia și fac parte din viață lui privată. Mai mult, Cristi Danileț a anunțat că va contesta decizia la Înalta Curte.

Tot luni, Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis sancționarea disciplinară a cinci judecători de la Curtea de Apel Constanța. Doi dintre aceștia au fost retrogradați din gradul profesional de curte de apel în gradul profesional de tribunal, altor doi le-a fost scăzut salariul brut cu 25%, pentru un an, iar un alt judecător a fost suspendat din funcție pentru patru luni.

The post Primele reacții după excluderea lui Cristi Danileț din profesie: „CSM a riscat foarte mult” appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code